NA24.no

Tidenes kraftkjøp fra Hydro

Sist oppdatert:
Hydro kjøper enorme mengder strøm i Sverige.

Hydro har i dag undertegnet en kontrakt med svenske Vattenfall om en gigantkontrakt på kjøp av strøm over åtte år.

NA24 – din næringslivsavis

Fra 2013 skal Hydro kjøpe nærmere 18 terawattimer (TWh) som skal sikre videre kommersiell drift ved aluminiumsverket Søral på Husnes i Hordaland. Hydro er deleier i aluminiumsverket.

Til sammenligning var den norske elektrisitetsproduksjonen i 2006 på 121,4 TWh. Hydro kjøper altså nesten en sjuendedel av dette.

- Prisen er konfidensiell mellom partene. Men vi er veldig glad for at Vattenfall er en langsiktig partner for norsk industri, og at vi med dette har kunne være med på å sikre de nærmere 400 arbeidsplassene på Husnes, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro til NA24.

Tilfeldig
Molland sier det er tilfeldig at kontrakten kom nå, en dag etter at energi- og miljøkomiteen behandlet hjemfallsaken til blant annet Hydro.

- De skulle egentlig kommet med sin innstilling for noen uker siden så dette har ingen sammenheng, understreker Molland.

- Tar denne kontrakten litt av luven fra industriens protester mot hjemfallsaken?

- Nei. For Hydro Karmøy er det to ting som må være på plass. Det er både produksjon av egen kraft, og at man får på plass langsiktige kraftkontrakter. Vi ser ikke noe som kan erstatte den forutsigbarheten som egenprodusert kraft gir, sier Molland.

En av de største
Kraften Hydro produserer selv, er også langt billigere enn hva som kan kjøpes i markedet, uten at Molland er videre interessert i å gå inn på dette.

- En viktig forutsetning for utvidelsen på Karmøy er at vi har den egenproduserte kraften i bunn. Det er ingenting som kan erstatte den, for den gir oss forutsigbarhet og kontroll, forklarer Molland.

Ifølge en pressemelding er dette er en av de største kontraktene som er inngått på tvers av landegrensene siden integrasjonen av det nordiske kraftmarkedet tidlig på 1990-tallet.

Hydro har 23.000 ansatte, hvorav 6.000 i Norge, og en årlig omsetning på nærmere 100 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere