*Nettavisen* Økonomi.

Tidenes lønnsoppgjør kan gå i vasken

Fallet på Oslo Børs kan sette en stopper for tidenes lønnsoppgjør.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Det er godt at denne justeringen kommer før lønnsoppgjøret og ikke etter. Vi ville ligget an til tidenes lønnsoppgjør. Med et kraftig børsfall er det mindre sannsynlig at det kreves et usedvanlig godt oppgjør, sier Kjetil Storesletten, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

- Børsen gir en pekepinn på den makroøkonomiske utviklingen fremover i mye større grad enn andre markeder, forklarer Storesletten.

LES MER: Blodrødt på børsen

- Ingen resesjon nå
Han mener falt så langt i år er høyt, men forklarer det med at det har kommet en rekke negative nyheter, blant annet om nedgang i boligmarkedet i flere land.

- Vi kan umulig si at vi er inne i en resesjon nå. Sysselsettingen er all time high. Børsnedgangen kan være en god pust i bakken, sier Storesletten.

Han vil først kalle det et børskrakk når børsen faller 25 prosent i løpet av kort tid. 19. oktober 1987 falt nettopp de amerikanske børsene med 25 prosent, på bare én dag. Og etter krakket i 1929 ble det en alvorlig depresjon med et børsfall på nærmere 90 prosent i løpet av et par år.

- Nedjustering
Storesletten definerer en finansboble som at børsverdiene ikke reflekterer fundamentale verdier.

- Når en boble sprekker vil vi kalle det et krakk. Jeg tror ikke det er noen boble nå. Vi begynner å justere ned forventningene. Da er det rimelig at børsen faller, sier Storesletten.

Men det finnes ingen entydig og klar definisjon på når det er børskrakk.

- Det er forferdelig vanskelig å si når det er et krakk. Noen sier at det er et krakk om børsen faller 18 prosent på kort tid, andre sier at det er et krakk når børsen faller 30 prosent på kort tid. Jeg vil være forsiktig med å kalle det et krakk foreløpig, sier økonomiprofessor Ola Grytten ved Handelshøyskolen i Bergen til NA24.

- Krakk ved 30 prosent fall
Oslo Børs har på 16 dager falt 16 prosent.

- Jeg vil ha et større fall før jeg kaller det et krakk, sier Grytten. Han mener fallet på 16 prosent på Oslo Børs så langt i år kan være en korrigering av en overpriset børs og slik sett ikke er noe tegn på krakk.

- Hva om børsen faller 30 prosent i løpet av en uke til?

- Ja, da vil jeg begynne å snakke om et krakk, mener økonomiprofessoren.

Han forklarer at et krakk er et fall i finansmarkedet som har ringvirkninger til større deler av økonomien.

- Krakk er et raskt fall, der psykologi er en viktig forklaringsfaktor. De psykologiske faktorene går på at man kan ikke forklare hvorfor det skal falle, men man ser at det faller og markedet tar etter og man får panikksalg. Tidspunktet vil være overraskende, men kommer ofte når man forventer at det skal snu, at det skal gå ned. Fallet bør være større enn det er nå, sier Grytten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag