Tidenes mest avanserte hacking

Foto: JOEL SAGET (AFP)

Dataekspert sjokkert over kinesisk angrep mot Google.

15.01.10 19:38

Tirsdag meldte Google at selskapet hadde vært utsatt for et uvanlig avansert hackerangrep fra Kina, og kastet samtidig en diplomatisk bombe ved å koble dette sammen med kinesiske myndigheters nettpolitikk.

Angrepet har hevet øyebryn blant datasikkerhetseksperter.

- Svært avansert
- Vi har aldri noen sinne, utenfor forsvarsindustrien, sett kommersielle bedrifter bli utsatt for så avanserte angrep. Det forandrer trusselmodellen totalt, sier Dmitri Alperovitch hos datasikkerhetsfirmaet McAfee til magasinet Wired.

Hackerne brukte mange forskjellige programmer og flere krypteringsnivåer under angrepet, som også utnyttet et sikkerhetshull i Internet Explorer.

- Krypteringen var svært vellykket når det gjelder å skjule angrepet og unngå vanlige varslingsmetoder. Vi har ikke sett kryptering på dette nivået. Det var svært avansert, sier Alperovitch.

Politisk betent
Adobe har også opplyst om et avansert hackingangrep, men det er Google som får mest oppmerksomhet.

Google har nemlig gjort dette til et politisk spørsmål. Selskapet har opplyst at hackerne blant annet angrep e-postkontoer tilhørende kinesiske menneskerettsaktivister. Da Googles juridiske direktør David Drummond informerte om saken på sin blogg, gjorde han det også klart at Google ikke lenger vil akseptere den selvpålagte sensuren som har vært et krav for å operere en søkemotor i Kina.

Han gjorde det også klart at Google forstår at dette kan bety at selskapet må trekke seg ut av det enorme kinesiske markedet etter fire år.

Selv om Google ikke sier det i klartekst, fremgår det tydelig at selskapet mener kinesiske myndigheter har vært involvert i hackerangrepet.

Amerikanske myndigheter har uttrykt bekymring over angrepet mot Google, mens kinesiske myndigheter så langt ikke har gitt klar beskjed om hva som vil skje med Google videre hvis selskapet ikke lenger følger kinesiske retningslinjer for nettsensur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag