Tidenes nederlag for Økokrim

Økokrim, konstituert Økokrim-sjef

Økokrim, konstituert Økokrim-sjef Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)

Tapte også den siste fliken i den høyprofilerte Siemens-saken.

24.03.11 12:27

Siemens tok også det siste stikket den høyprofilerte svindelssaken Økokrim hadde anlagt i mot det tyske industriselskapet. I saken i det brede saksfeltet i mot Siemens og tidligere datterselskaper, har det vært mange tap for Økokrim. Nå har til og med den siste boten som Økokrim ga til morselskapet Siemens blitt en tapt sak for Økokrim. Les dommen her:

- Retten har etter en samlet vurdering av disse forhold kommet til at det ikke er grunnlag for å ilegge SBS en foretaksstraff. SBS blir etter dette å frifinne, heter det i den klare dommen onsdag.

En av tidenes korrupsjonssaker
Da saken rullet som verst ble Siemens-skandalen omtalt som en av tidenes korrupsjonssaker i Norge. Saken gikk ut på at Siemens Businesss Services og datterselskaper skulle ha overfakturert Forsvaret og smørt norsk forsvarspersonell. Opprullingen kom etter at Siemens-selskaper vant en av tidenes IT-kontrakter i Norge, FISBASIS.

Det var Per Yngve Monsen, økonom i SBS-divisjonen, som først varslet om det som skulle bli Siemens-skandalen. Monsen ble senere oppsagt i selskapet, men fikk 1,5 millioner kroner for ugyldig oppsigelse.

Forsvarsdepartementet satte senere ned en undersøkelse som skulle gå igjennom forholdene de hadde til syv konsulentselskaper og IT-kontraktene med Siemens og datterselskaper.

Det såkalte Dalseide-utvalget, som ble ledet av sorenskriver Nils Dalseide, leverte en rapport 16. juni 2006 der det blant annet ble slått fast at SBS hadde overfakturert Forsvaret med 36,8 millioner kroner. Det ble dessuten slått fast at flere andre selskaper smørte forsvarssjefene for å få gode kontrakter.

Det ble senere laget en Dalseide 2-rapport, der dataleverandørene IBM, Thales, Fujitsu Siemens og Siemens AS ble gransket. Blant tingene som kom frem her var at Fujitsu Siemens hadde betalt for 32 arrangementer hvor forsvarstoppene hadde deltatt.

Rapportene medførte at Økokrim startet etterforskning av forholdene. Det ble videre tatt ut alvorlige siktelser mot en rekke personer. Økokrim gjennomførte samtidig et godt koordinert ransaking av de siktedes boliger og arbeidssteder.

Fra skanse til skanse
Økokrim har tidligere frafalt en rekke siktelser i mot privatpersoner.

Siktelsene i mot Jan Reksten, Arne Morten Grønningssæter, Atle Torbjørn Karlsvik og Jon Rikter-Svendsen er alle frafalt. Det samme er forholdene knyttet til 300 berørte personer av den omfattende Siemens-skandalen. Dermed er alle de grove siktelsene tapt eller puttet i skuffen til Økokrim-sjef Trond Eirik Schea.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.