«Tidenes skattesak» kan smuldre helt bort

Førstestatsadvokat Morten Eriksen avbildet i 2011 da Økokrim holdt pressekonferanse i anledning påtaleavgjørelse Transocean-saken.

Førstestatsadvokat Morten Eriksen avbildet i 2011 da Økokrim holdt pressekonferanse i anledning påtaleavgjørelse Transocean-saken. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Anken i Transocean-saken kan bli avvist grunnet habilitetskritikken mot førstestatsadvokat Morten Eriksen.

08.01.16 11:03

I går ble det kjent at hovedaktor Morten Eriksen i Økokrim er blitt tatt av Transocean-saken etter en klage fra advokat Berit Reiss-Andersen, forsvarer for Ernst & Young-revisoren Klaus Klausen.

Den dramatiske vendingen kom rett før ankesaken i det som Økokrim har beskrevet som tidenes største skattesak, skulle starte i Borgarting lagmannsrett.

Ifølge Dagens Næringsliv møttes advokatene torsdag i Borgarting lagmannsrett for å avklare saksgangen videre. Der ble det klart at dommerne skal ta stilling til om Eriksen er inhabil og om hele saken skal avvises.

Det er satt av to dager i slutten av januar til denne avgjørelsen. Dersom saken ikke avvises, kommer den trolig opp i mars, skriver DN.

Alle ble frikjent
Tre Transocean-selskaper og tre skatterådgivere ble i 2011 tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik med over 11 milliarder unndratt fra beskatning. Sommeren 2014 ble alle de tiltalte frifunnet.

Deler av dommen ble anket av Økokrim, og som en følge av at Eriksen er tatt av saken er Økokrim innstilt på å trekke flere deler av anken. Av de 11 milliardene gjenstår nå bare 700 millioner i Polar Pioneer-saken.

Forsvarerne i sakskomplekset har gjennom flere år kommet med skarp kritikk av Eriksen og anklaget ham for å føre saken slik han ønsker jusen skal være, og ikke etter det som er gjeldende rett.

Tungt nederlag for Økokrim
Transocean-saken, som har pågått helt siden begynnelsen av 2000-tallet, er blitt en stor verkebyll for Økokrim.

- Denne saken fremstår som et gedigent mageplask og potensielt det største prestisjenederlaget i Økokrims historie. Nå gjenstår det kun smuler av det som i sin tid ble betegnet som den største skatteunndragelsen i norgeshistorien, sa PR-rådgiver og tidligere økonomiredaktør Ole Eikeland til Nettavisen i går.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.