Tidenes sluttnotering

Verdens mest kjente børsindeks, Dow Jones, endte tirsdag på beste sluttnotering noensinne.

03.10.06 23:23

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter at Dow har vært nære ved å sette ny rekord flere dager på rad måtte det noe helt spesielt til for å fyre nok oppunder indeksen.

Dette lille ekstra viste seg å være et kraftig fall i oljeprisen. Oljen ble notert til laveste pris på 14 måneder i dag. Lavere oljepris er godt nytt for store deler av den amerikanske industrien og børsene generelt, dermed steg også de andre toneangivende indeksene i USA.

Les også NA24-kommentaren: Syv års ferd mot rekord

Dow Jones endte på 11.727,3 poeng, mens den gamle rekorden kom 14. januar 2000, og var på 11.722,98 poeng

Teknologitunge Nasdaq steg med 0,27 prosent, mens S&P 500-indeksen klatret 0,29 prosent.

Oljeprisfall
Oljeprisen falt kraftig i dagens handel og endte på den svakeste sluttnoteringen på syv måneder. Da gulvhandelen stengte på NYMEX kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i november, 58,67 dollar fatet. Dette er en nedgang på hele 2,36 dollar eller 3,9 prosent.

Den store årsaken til at oljeprisen falt såpass mye på dagens handel var spekulasjoner om at morgendagens lagertallrapport vil vise store reserver av både bensin og fyringsolje

- De amerikanske lagrene er høye og det ser ikke ut som at situasjonen vil endre seg med det første. Vi driver mot 50 dollar fatet, for jeg tviler på at OPEC vil gjøre noen meningsfylte kutt før vi kommer dit, sier Michael Lynch til Bloomberg.

Følg oljeprisen her

- Sentimentet beveger seg frem og tilbake mellom manisk og depressiv. Og det er graden av troen på myklandingsscenariet som styrer bølgene, sier strateg Philippe Gijsels i Fortis Bank til nyhetsbyrået AP.

En rekke rapporter fra de amerikanske myndighetene antyder at den amerikanske økonomien går mot en myklanding, men de dårlige utsiktene for boligsalget har fått skeptikerne til å frykte en hardere landing.

- Akkurat nå er det skarpe fallet i råvareprisene sett på som ganske positivt siden det antyder lavere inflasjon og lavere renter. Men hvis fallet fortsetter og økonomiske utsikter fortsetter å svekke seg, kan faren for resesjon nok en gang komme krypende tilbake, fortsetter Gijsels til AP.

Utydelige bilsignaler
Fords salg av personbiler økte med hele 26,2 prosent i september, men Fords totale salg steg med 4,7 prosent i september. Noe av grunnen til dette er at salget av lastebiler sank med 5,4 prosent til 146.737 lastebiler samme måned.

GM derimot måtte melde om svakere salg i september. Selskapets salg av personbiler falt med ti prosent til 137.450 biler i september. Salget av lastebiler sank med 4,5 prosent. Totalt har GMs salg i september falt med 6,8 prosent i USA, sammenlignet med samme periode i fjor.

Dagens nøkkeltall
Dow +0.49% til 11,727.34

Nasdaq +0.27% til 2,243.65

S&P 500 +0.29% til 1,334.11

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.