*Nettavisen* Økonomi.

Tidenes svindler irettesatt av tyver

- Returner stjålne eiendeler, er beskjeden.

03.01.09 12:49

Mannen som kan ha svindlet investorer for så mye som 350 milliarder kroner har fått tilbake en statue, som for kort tid siden ble stjålet fra hagen hans. På statuen var det hengt på en personlig hilsen til «Bernie the Swindler», ifølge Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Beskjeden som er signert The Educators inneholder en leksjon som lyder på at eiendeler som er stjålet skal returneres til sine rettmessige eiere.

Statuen som er av kobber og anslått til å ha en verdi på 10.000 dollar ble tatt fra Madoffs hjem i Florida og returnert til en country club hvor han er medlem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

La kortene på bordet
I midten av desember la 70 år gamle Bernard Madoff alle kortene på bordet da FBI hamret på døren til hans eksklusive leilighet på Manhattan.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Madoffs hedgefond var ikke som andre hedgefond. Han leverte overraskende høy avkastning til investorene, og ble med det straks en populær mann på Wall Street. Formålet med selskapet var å investere i verdipapirer, danne grunnlaget for nye markeder og være finansiell rådgiver for rike kunder.

Les også: Nordea kan tape halv milliard på tidenes svindel

Hedgefondet Bernard L. Madoff Investment Securities LLC var nemlig ikke et hedgefond, det var en ponzi-svindel. Det er en form for bedrageri som ligner et pyramidespill, men er konstruert slik at det lokker til seg investorer inn i et selskap ved å love høy avkastning. Avkastningen blir ikke alene finansiert gjennom vellykkede investeringer, men gjennom pengene som kommer inn ved at nye investorer betaler inn sin innsats.

Les NA24-kommentaren: Tidenes svindel

Uklart om alt er borte
Madoff innrømte også for sine ansatte at selskapet hadde kostet klientene 50 milliarder dollar. Det tilsvarer snaut 350 milliarder kroner.

Det er fortsatt uklart om alle milliarder har forsvunnet, for selskapet satt med rundt 17,1 milliarder dollar i eiendeler i midten av november.

Madoff selv hevder at virksomheten har vært insolvent i mange år, og mener at tapene er på mer enn 50 milliarder dollar. Selv skal han sitte med mellom 200 og 300 millioner dollar.

Selskapet Bernard L. Madoff Investment Securities hadde rukket å bli en betydelig aktør og i oktober var selskapet en av de største «market makerne» på Nasdaq. Selskapet handlet i snitt 50 millioner aksjer per dag.

Madoff sitter nå i husarrest i påvente av rettssaken.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag