NA24.no

Tidenes verste meglerår

Sist oppdatert:
Over halvparten av eiendomsmeglerne tapte penger.

Hele 55 prosent av eiendomsmeglerforetakene gikk med underskudd på driften i fjor, viser tall fra Kredittilsynet.

NA24 - din næringslivsavis

Tallene bekrefter dermed eiendomsmeglerbransjens egen statistikk, som viser at salget av boliger stoppet fullstendig opp i fjor. Og det var spesielt i andre halvår at håndbrekket kom på. Tallene fra Kredittilsynet viser at meglerhonorarerene falt med 25,9 prosent for hele året, og hele 42,6 prosent i andre halvår.

Underskudd og negativ egenkapital
- Det fallende markedet har gitt seg utslag i at flere foretak rapporterer inn negative resultat og negativ egenkapital, skriver Kredittilsynet i en pressemelding.

Til sammen 295 foretak, eller 55 prosent, innrapporterte negativt driftsresultat per 31. desember 2008. Antall foretak som rapporterte negativ egenkapital var 43, eller åtte prosent. Kredittilsynet har fulgt opp disse foretakene særskilt, da eiendomsmeglingsforetak etter loven til enhver tid skal ha positiv egenkapital.

Dette er det verste tallet noensinne. Tall fra Kredittilsynet viser at andelen eiendomsmeglerforetak med underskudd på driften er mer enn dobbelt så stort som for fem år siden.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ekstraordinær oppfølging
Nå er Kredittilsynet på tå hev overfor bransjen, og følger opp bransjen med stor årvåkenhet.

- Basert på resultatene i eiendomsmeglerforetakene har vi en særlig oppfølging av økonomien i bransjen, noe vi også hadde i fjor og vil fortsette å ha inntil videre, sier Anne-Kari Tuv, spesialrådgiver i Kredittilsynet, til NA24.

- Hva består dette av?

- Vi får normalt rapportert regnskapstall fra foretakene hvert halvår, men i tillegg har vi i løpet av høsten bedt om en ekstraordinær rapportering. Det er også noe vi vil vurdere for første halvår i år. I tillegg hadde vi flere stedlige tilsyn i 2008 enn i 2007, og vi tar sikte på å ha opprettholde det nye nivået også i 2009.

- Hvor lenge vil det være behov for særlig oppfølging?

- Vi vil fortsette å ha særlig oppfølging av økonomien i alle fall inntil vi ser at den negative tendensen snur.

Kraftig meglerfall
De vanskelige tidene har også ført til et kraftig fall i antall selskaper som driver med eiendomsmegling. Ved inngangen til fjoråret var det 717 aktive foretak, noe som ble redusert til 611 ved utgangen av året. Halvparten av denne netto nedgangen ble utgjort av foretak i meglerkjeden Notar. I midten av februar 2009 er antallet eiendomsmeglingsforetak ytterligere redusert til 580 foretak.

I løpet av fjoråret ble det formidlet like over 100.000 salg av eiendommer, noe som er en nedgang på 25 prosent. Ser man på antallet boligeiendommer annet halvår 2008 sammenlignet med første halvår 2008, er nedgangen på hele 35 prosent.

Snittverdien for en boligeiendom formidlet gjennom eiendomsmeglingsforetak er imidlertid kun redusert med 1,33 prosent - fra 2.009.000 kroner i 2007 til 1.982.000 kroner i 2008.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere