– Jeg tror vi får en boligprisvekst på ti prosent i Oslo i 2020. Kanskje enda mer, sier tidligere Selvaag Boligdirektør Baard Schumann til fredagens utgave av Dagens Næringsliv (DN).

Dermed er han langt mer lysbetont enn prognosen som ble foreslått på tirsdag, hvor Samfunnsøkonomisk analyse forventer at boligprisene totalt de tre neste årene vil stige med bare 5,5 prosent i Oslo.

- Dramatisk færre boliger

Selv peker Schumann på flere faktorer til at prisen kan gjøre et byks i hovedstaden.

– Rentebanen til Norges Bank er for aggressiv. Ja, rentene skal opp, men lønnsveksten vil overgå renteøkningene. Dette kombinert med lav ferdigstillelse kommer til å dra prisene opp, sier han.

Schumann spår at antallet med boliger som er ferdigstilte i 2020 kommer til å være for lavt til å dekke den store etterspørselen.

Til DN forteller han hvordan vi kommer til å få «dramatisk færre boliger» ferdigstilt i 2020. Til tross for at Oslo har et stort antall boliger som er regulerte, vil man bare kunne bygge 8.000-9.000 boliger de neste årene, mener Schumann.

Les også: Boligprisene falt 0,6 prosent i november

- Det farligste jeg har sett

Et enda mer annerledes syn har sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen. Han går mot strømmen til resten av analytikerne ved å spå en kraftig fall i boligprisene i de neste årene som kommer.

På Norges Eiendomsmeglerforbunds konferanse skilte han seg kraftig ut med sitt tydelige varskorop.

- Dagens boligmarked er det farligste jeg har sett i mitt liv, slo Eika Gruppens sjeføkonom fast fra scenen, ifølge DN.

Ikke bare har han svært god tro på at renten ikke kommer til å stige, i motsetning til Norges Bank, men Andreassen peker også på befolkningen.

Sjeføkonomen poengterer nemlig at fødselsratene i Norge, sammen med resten av Europa, er synkende.

Et annet poeng han dro fram var at uten innvandring «stopper Norge opp».

Andreassen har likevel ikke noe klart svar på når boligprisene kommer til å falle, han er heller opptatt av hvordan de lange linjene strekker seg.

Les også: Eiendom Norge: Boligprisene steg 0,1 prosent i september 2018