40 år gamle McMullin bekrefter at han vil stille i valget i en uttalelse til TV-kanalen ABC News.

– Det er aldri for sent å gjøre det rette, og Amerika fortjener mye bedre enn det Donald Trump eller Hillary Clinton kan tilby oss. Ydmykt tilbyr jeg meg selv som en leder som kan gi millioner av misfornøyde amerikanere et konservativt president-alternativ, sier McMullin.

Ifølge nettstedet BuzzFeed vil 40-åringen registrere sitt kandidatur ved 12-tiden mandag lokal tid.

– Autoritær tale

Det er en lite kjent kandidat som kaster seg inn i kampen mot Trump og Clinton. Den tidligere CIA-agenten, som aldri har vært folkevalgt, gikk fra å ha 135 følgere på Twitter til flere tusen, da nyheten kom om hans mulige kandidatur mandag.

McMullin har kritisert Trump en rekke ganger på Twitter. Blant annet har han skrevet at Trumps tale under det republikanske landsmøtet var «autoritær» og at han forsøkte «å bryte sivile rettigheter».

Pengesterke støttespillere

Folk som kjenner McMullin godt, sier at han har støttespillere blant republikanske donorer og pengeinnsamlere. De understreker også at hans tilknytning til Utah er en fordel. Trump har dårlig oppslutning i delstaten, som har en stor mormoner-befolkning.

McMullin har i nesten ti år arbeidet som hemmelig agent for CIA med oppdrag i konfliktsoner i Midtøsten, Nord-Afrika og Sør-Asia, ifølge en artikkel på nettstedet til hans tidligere studiested University of Pennsylvania. I dag arbeider han som rådgiver for Det republikanske partiet. (©NTB)