NA24.no

Tidligere DNB-topp i Bodø står tiltalt for korrupsjon

TILTALT: Tidligere banksjef for DNBs meglerbord, Bjørn Helge Karlsen, legger alle kort på bordet overfor offentligheten. Han er forberedt på spørsmål, men ber folk om å gi han og familien ro i den tøffe perioden de skal gjennom fram mot straffeutmålingen.
TILTALT: Tidligere banksjef for DNBs meglerbord, Bjørn Helge Karlsen, legger alle kort på bordet overfor offentligheten. Han er forberedt på spørsmål, men ber folk om å gi han og familien ro i den tøffe perioden de skal gjennom fram mot straffeutmålingen. Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)

BODØ (an.no): Tirsdag starter korrupsjonsrettssaken mot tidligere banksjef i DNB, Bjørn Helge Karlsen og hans kollega og medtiltalte.

Karlsen og en annen tidligere DNB-ansatt står tiltalt for grov korrupsjon, etter at Karlsen skal ha gitt valutaråd og tatt imot betaling fra kollegaen. Det skal være snakk om transaksjoner på totalt fire millioner kroner. Hovedforhandlingene starter i Salten tingrett tirsdag. Grov korrupsjon har en strafferamme på inntil ti år i fengsel, skriver Avisa Nordland.

Spilleavhengig

Bjørn Helge Karlsen sto fram i Avisa Nordland i august og fortalte om spilleavhengigheten han har slitt med i en årrekke. I artikkelen la han alle kort på bordet:

– Jeg er klar til å ta min straff, hva enn retten finner ut at den bør være, sa han i intervjuet.

LES OGSÅ:Banksjefen spilte bort ti mill. på poker

Karlsen skal forsvares av advokat Preben H. Mo. Mo bekrefter overfor AN at hans klient fortsatt står for de faktiske forhold:

– Så får det bli opp til retten å avgjøre om dette faller inn under korrupsjonsbestemmelsen i straffeloven, sier han.

Forsvarsadvokaten vil prosedere på at Karlsens spilleavhengighet bør virke formildende i en eventuell straffeutmåling.

– I tillegg vil arbeidsgivers (DNB, journ.anm.) kunnskap om og manglende håndtering av Karlsens avhengighetsproblem bli tema, sier han.

- GROVT: Statsadvokaten i Nordland mener Karlsens og medtiltaltes handlinger er så grove at de kommer inn under grov korrupsjon. Saken skal føres av Aktor Erik Thronæs.


Forberedt på storm

Karlsen har vært fast ansatt i DNB siden 1991, banksjef siden 2003. I?mars 2013 ble han suspendert etter at de omstridte valutahandlene ble avslørt.

– Min klient ser fram til å bli ferdig med saken, og eventuelt få gjort opp for seg. Ventetiden har selvfølgelig vært en stor belastning for både ham og familien, sier advokaten.

– Vi er forberedt på en storm, som blåser opp og rensker bort, men samtidig inneholder gjenstander som uten tvil vil treffe hardt, beskrev Karlsen selv til AN i august.

KLAR: Tirsdag starter korrupsjonssaken mot tidligere banksjef Bjørn Helge Karlsen og hans medtiltalte valutakunde. De står tiltalt for grov korrupsjon, som har en strafferamme på ti års fengsel.


14 vitner

Det er satt av fire dager til saken. Etter statsadvokatens innledningsforedrag, vil de to tiltalte forklare seg. Deretter skal påtalemyndighetens sju vitner, pluss forsvarets sju vitner forklare seg, før dokumentbevisene legger fram.

På vitnelisten finner vi blant annet eiendomsgründer Tord Kostad, tidligere banksjef Roger Saksenvik og flere nåværende DNB-ansatte og ledere. Statsadvokat Erik Thronæs skal føre saken på vegne av påtalemyndigheten. Han har ingen kommentar til den forestående hovedforhandlingen ut over det som står i tiltalebeslutningen.

Advokat Svein Skipnes forsvarer en medtiltalt. Han var ikke tilgjengelig for kommentarer i går.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere