*Nettavisen* Økonomi.

Tidligere Røkke-direktør ledet vurderingen

Foto: Svein Erik Furulund (Scanpix/Aftenposten)

- Men det er ganske mange år siden jeg sist spiste middag med Røkke, for å si det sånn, sier DnB Nor-sjef.

06.04.09 11:58

Frem til juni 2002 var Terje Skullerud finansdirektør i Røkke-styrte Aker RGI. Nå leder han avdelingen som gjorde en «fairness opinion» av overdragelsen av selskaper og selskapsandeler mellom Aker og Aker Solutions.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg ser ikke på det som noe problem. På sin karrierevei vil man alltid møte folk man har jobbet med tidligere. Hvis man ikke skulle kunne gjøre oppdrag for en tidligere arbeidsgiver sju år senere så er det nesten urimelig. Norge er et lite land, sier Terje Skullerud, leder av DnB Nor Markets corporate finance-avdeling, til NA24.

- En del av vår jobb
- Det er en del av vår jobb å takle slike ting profesjonelt, mener han.

Skullerud arbeidet som finansdirektør i Aker RGI frem til sommeren 2002, da han gikk over til meglerhuset Gjensidige Nor Equities som administrerende direktør.

Fra høsten 2003 har han jobbet som sjef for corporate finance-avdelingen i DnB Nor Markets.

Omstridt salg
Torsdag morgen ble det kjent at Aker selger eiendeler til Aker Solutions for rundt 2 milliarder kroner, som Aker Solutions finansierer ved å ta opp lån. Staten er tung medeier i Aker Solutions etter at staten kjøpte seg inn i daværende Aker Kværner i 2007.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

De andre aksjonærene i Aker Solutions likte åpenbart ikke prisen som ble betalt. På to dager har Aker Solutions falt 14 prosent. Aker gikk motsatt vei.

Handelen er mildt sagt kontroversiell, og det er statens rolle som hever denne saken til det politiske plan fremfor bare å være en pengekrangel mellom finansfolk.

- Solgt til overpris
Kjell Inge Røkke beskyldes for å bruke Aker Solutions som søppelkasse.

Risikoen i Aker Solutions - som er delvis statseid - er økt, mens den er senket i Aker - der Røkke har sin desidert største eierpost.

Analytikere mener Røkke i stor grad har forhandlet med seg selv i saken, og at selskapene ble solgt til overpris.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Illeluktende Røkke-suppe

Ingen relasjoner til Røkke
Skullerud mener DnB Nor Markets har gjort en bunnsolid og profesjonell jobb med sin fairness opinion, som omhandler de avtaler som ble inngått 1. april 2009.

- Jeg anser ikke mitt tidligere arbeidsforhold i Aker-systemet som noen story i det hele tatt. I så fall vil det nesten være litt subtilt, mener Skullerud, og tilføyer:

- Jeg kan rett og slett ikke huske sist jeg møtte Røkke, i alle fall ikke i en sosial setting. Det er ganske mange år siden jeg sist spiste middag med ham, for å si det sånn. Det hadde imidlertid vært hyggelig å gjøre det igjen, men per i dag har jeg ingen relasjoner til Røkke, smiler han.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Meget god jobb
En fairness opinion ligner på en verdivurdering, men må ikke blandes. Analytikerne har det samme utgangspunktet og baserer sine vurderinger på det samme materialet, men i stedet for å fastsette verdiene i et selskap, skal man svare på om en anser en kjøpssum som fair eller ikke.

- Verdivurderingen vil altså ligge i et intervall rundt det som er ansett som en fair sum. Og etter vår oppfatning har vi gjort en meget god jobb, sier Skullerud.

Han poengterer at DnB Nor Markets aldri har vært en del av prosessen innad i Aker-systemet, og at de heller ikke gjør noen due diligence (selskapsgjennomgang). Finn Berg Jacobsen, som leder Akers revisjonskomité, har kvalitetssikret arbeidet.

Mange involvert
- Vi foretar i utgangspunktet bare en fairness opinion på oppdrag fra selskapet, basert på det materialet som blir forelagt oss. I denne saken har vi i tillegg gjort ganske solide undersøkelser, blant annet ved å snakke med de som har vært med i forhandlingene. Vi har også benytt oss av det markedsmessige analyseapparatet vårt som et grunnlag, sier DnB Nor-sjefen til NA24.

Ifølge Skullerud er det om lag ti personer innenfor corporate finance-avdelingen til DnB Nor som har arbeidet med oppdraget fra Aker Solutions. Disse medarbeiderne rapporterer til Skullerud.

- Grisete
Kjøpene gjelder 33 prosent av Odim, 46 prosent av Aker Oilfield Services halvparten av Aker Dof Deepwater samt Midsund Bruk. I tillegg øker Aker Solutions eierandelen i Aker Clean Carbon gjennom en emisjon. Oppkjøpet skal finansieres gjennom et obligasjonslån på 2 milliarder kroner med en rente på Nibor +5 prosent. De har allerede fått forpliktelser på 1,75 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den erfarne analytikeren Kjell Erik Eilertsen kaller det hele en skandale og mener Røkke selger til overpris:

- Dette er såpass ille at har man har et snev av samfunnsinteresse og følelse av samfunnsansvar kan ikke slike hendelser stå uten kommentar, sier han.

- Dette er så grisete at jeg ikke har ord for det, sa Eilertsen til DN om hele transaksjonen.

Staten betydelig eier
I 2007 kjøpte staten seg inn i daværende Aker Kværner. Aker-systemet fikk da to bein å stå på, ett der Røkke er storeieren (Aker ASA) og ett som Røkke eier sammen med staten (Aker Solutions) og Wallenberg-familien.

I Aker Solutions er staten altså betydelig eier via selskapet Aker Holdning. Den norske stat eier 30 prosent av Aker Holding, som igjen eier drøye 40 prosent av Aker Solutions.

LES OGSÅ: Stoltenberg i Aker-skyggen

Styreleder i Aker Holding, som næringsminister Sylvia Brustad hadde møte med fredag, er Øyvind Eriksen. Han er til daglig konsernsjef i Aker ASA og var før det Røkkes advokat gjennom mange år.

Lønnes av Røkke
Brustad har nå tatt initiativ til en gransking av overdragelsen mellom selskapene. Den skal ledes av Kristin Krohn Devold. Det er også omstridt.

LES OGSÅ: Røkke-gransker betales av Røkke

Kristin Krohn Devold skal granske Aker-salget på oppdrag fra regjeringen, men får samtidig en halv million i året av Røkke. Devold sitter nemlig i styret til Røkkes Aker ASA og to datterselskaper, nemlig Aker Floating og Odim. Odim er blant selskapene som ble solgt fra Aker til Aker Solutions.

- Når Regjeringen vil foreta en uavhengig gransking, kan de ikke delegere det til styret i et av de selskaper som skal granskes. Staten må selv nedsette sine egne uavhengige granskere. Dette er utrolig naivt, sier Høyres konkurransepolitiske talsmann Torbjørn Hansen til Aftenposten.

Vil bistå granskingen
Skullerud og DnB Nor Markets ser det som positivt at det blir utført en ny fairness opinion av en annen aktør.

- Nå vet jeg ikke hvordan det skal gjøres, men det er aldri negativt med en parallellvurdering. Vi er i utgangspunktet ferdig med vår jobb, men vil likevel legge alt til rette for granskingen, sier Skullerud.

Han påpeker at DnB Nor med loven i hånd kunne sagt at deres material i forbindelse med vurderingen er konfidensielt, men at de likevel vil legge til rette for at selskapet skal få gjort denne jobben på nytt.

- Vi hjelper selskapet med å sørge for at de som gjør jobben får samme type materiale som vi hadde, sier han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.