NA24.no

«Tidsminister Monica Mæland har besluttet at alle kan sove en time lenger natt til søndag.»


TIDSMINISTER: Monica Mæland.
TIDSMINISTER: Monica Mæland. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
- Viktig med litt humor, sier næringsminister Monica Mæland om ukens beste pressemelding.

Fredag ettermiddag sendte Nærings- og fiskeridepartementet ut en pressemelding for å minne Norges befolkning på å skru klokka én time tilbake natt til søndag.

For å vekke interessen til journalistene (som gjerne har en tendens til å tenke mer på fredagspils enn pressemeldinger fra departementer på denne tiden av uka), har forfatterne av meldingen brukt humoristiske virkemidler.

«Tidsminister Monica Mæland har besluttet at alle kan sove en time lenger natt til søndag,» står det i ingressen på meldingen.

- Full kontroll på tiden
Videre kan vi lese følgende:

«Som ansvarlig statsråd for Justervesenet, har næringsminister Monica Mæland (H) full kontroll på nøyaktig tid. Klokken drives fra Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på ca ± 0,1 mikrosekund.»

Så kommer det et sitat som eventuelle journalister som ikke gidder å ta seg bryet med å prøve å få egne kommentarer fra ministeren, kan bruke:

- Natt til søndag kan alle sove en time lenger. Det gjør vi fordi både vi og alle i de fleste nabolandene våre liker å nyte de lyse sommerkveldene, sier tidsminister Mæland.

Ordning fra 1980
Meldingen fortsetter med litt voksenopplæring:

«I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980.»

Deretter nyttig informasjon til eventuelle lesere som ikke er i stand til å huske hvilken vei klokka skal stilles.

«Hvilken vei skal klokken stilles? En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).»

Så et innviklet avsnitt om noe som heter UTC.

«Visste du at norsk normaltid er en time foran den såkalte UTC-tid? UTC står for «Coordinated Universal Time», som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt kl 02.00.00 siste søndag i mars til kl 03.00.00 siste søndag i oktober.

Tidspunktene for skifte mellom normaltid og sommertid er felles for landene i EØS-området og besluttes av EU-kommisjonen i henhold til et direktiv om sommertid.»

For journalister som ønsker å sette seg enda mer inn i sommertidens finurligheter, henviser departementet avslutningsvis til Justervesenets hjemmesider.

- Hehe, hva har de funnet på?
PS! Nettavisen har tatt seg bryet med å prøve å få kommentarer fra Mæland.

- Hehe, hva har de funnet på nå? ler Mæland da vi leser opp ingressen på pressemeldingen.

Etter å ha summet seg litt, forklarer hun at det er kommunikasjonsavdelingen i departementet som har forfattet meldingen, men at innholdet er godkjent av henne.

- Det er viktig med litt humor og glimt i øyet, og at vi får en ekstra time søndag er en god nyhet å få fredag ettermiddag – på slutten av en lang uke, sier Mæland.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere