Tiggerkrig i Trondheim

TIGGER: En dame fra romfolket sitter på gata i Oslo og tigger. Gjerde sier de kommer til Norge for å tjene penger.

TIGGER: En dame fra romfolket sitter på gata i Oslo og tigger. Gjerde sier de kommer til Norge for å tjene penger. Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

Tiggerne i Trondheim slåss hardt for de riktige gatehjørnene. Balltre og kniv blir brukt i rivaliseringen.

18.05.10 12:27

- Det er krig, sier en av tiggerne til Adresseavisen.

Kvinnen skal i forrige uke ha opplevd å bli angrepet av en annen gruppe tiggere mens hun satt utenfor Trondheim torg.

- Det kom fire menn og en dame med paraply bort til meg. De ville ha plassen for seg selv, og da jeg ikke ville flytte meg, slo kvinnen meg med paraplyen, sier 29-åringen.

Det skal være tre grupperinger med tiggere i Trondheim, alle rumenske.

Politiet mistenker at det foregår en intern kamp i miljøet, hvor det handler om å posisjonere seg før sommeren, skriver Adressa.

- De som angrep kvinnen utenfor Trondheim torg, virker å være organiserte. Vi har inntrykk av at en betydelig større andel tiggere har kommet til byen, og at de markerer sine revir fram mot sommeren, sier politiinspektør Alf Rune Nilsen.

- Ikke ulovlig å tigge
I forrige uke satte Nettavisen fokus på tiggersituasjonen i Oslo.

Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved sentrum politistasjon fortalte til Nettavisen at sommeren er høytid for tiggere i Oslo, og at politiet stadig får henvendelser fra misfornøyde borgere.

- Til tross for at det blir mer og mer vanlig i hovedstaden, er vi ikke helt vant til å se tiggere i bybildet. Det er mange som ikke liker det. Mange oppfatter det som et problem, sier han.

Å tigge i Norge er ikke straffbart. Derfor er det svært lite man får gjort med saken.

- Vi får ikke gjort noe som helst. Tiggere som sitter stille og rolig og tigger bryter ikke loven. Så sant de bare går rundt, eller sitter med en kopp er det fullt lovlig, sa stasjonssjefen til Nettavisen.

Hansen fortalte også at det er en kjent sak at tiggere ofte blir knyttet til et større organisert kriminelt nettverk.

Artikler om rumenere som blir tatt med biler og leiligheter fulle av tyvegods er skrevet i flertall. Politiet har ved flere anledninger hevdet at pågrepne rumenere tilhører samme miljø som flere av tiggerne i Oslo.

Hansen poengterte at den typiske tiggeren ikke er på kant med loven.

- Der er store muligheter for at tiggeren du ser på gaten er styrt av en større virksomhet, men tigger de, så tigger de bare. Skal vi ta disse folkene, er det andre ting vi må konsentrere oss om. Eksempelvis lommetyverier og lignende, sa stasjonssjefen til Nettavisen.

(NTB/Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.