NA24.no

Til gamle høyder

Sist oppdatert:
Nok en knalldag er avsluttet på Oslo Børs. Oljeprisen stiger markant.

Hopp i oljeprisen sørger sammen med en gryende optimisme for at oppturen fortsetter på Oslo Børs.

NA24 – din næringslivsavis

Mandag steg hovedindeksen 2,03 prosent til 436,46 poeng. Det er det høyeste nivået siden midten av januar. Etter påske har Oslo Børs steget over 10 prosent og dermed er børsfallet så langt i år skrumpet inn til like over 11 prosent.

Bred oppgang
Stemningen bedres på meglerbordene i takt med oppgangen. Da Oslo Børs stengte mandag var de øvrige europeiske børsene i solid pluss, mens Wall Street også startet på den positive siden. Tidligere på morgenkvisten viste også de asiatiske aksjemarkedene storform.

Nordea oppjusterte sine oljeprisslag for kommende perioder. Blant annet venter de at prisen på det sorte gull vil ligge på 95 dollar per fat i snitt i 2008. Dette er 11 dollar høyere enn hva de tidligere opererte med. Samtidig har de jekket opp prisforventningene til 103 dollar fra 85 dollar per fat for 2009.

Nytt prishopp på olje
Det var oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt som presenterte prognosen under Nordeas ukesoppsummering. Selv om meglerhuset ser muligheter for at svakere etterspørselsveksten i USA kan ramme det kortsiktige prisnivået, venter de at rentekuttene i USA og tiltakspakken fra Bush-administrasjonen vil medføre at prisene trekker oppover igjen. Blant annet trekker Saltvedt frem at kostnadsøkningene i forbindelse med oljeleting og produksjon også vil sørge for fortsatt høye priser.

Svekket dollar teller også positivt inn på oljeprisen. Mandag steg maikontraktene på nordsjøolje til 107,20 dollar fatet. Det er en oppgang på 2,19 prosent.

Oljemarkedet fokuserer ellers på aktiviteten ved raffineriene i USA. En rapport viser at denne aktiviteten var noe lavere i forrige uke, sammenlignet med samme periode året før. I helgen ble det kjent at et raffineri i California ble nedstengt etter brann.

Prishoppet i oljemarkedet fikk også StatoilHydro til å bevege på seg. Aksjekursen til den norske oljegiganten ble løftet 3,37 prosent til 162,60 kroner og det var en god blanding av utenlandske og norske meglerhus på både kjøper- og selgersiden.

Løft i Skogen
Yara endte til slutt ned 2,48 prosent til 315 kroner etter først å ha satt ny toppnotering på 324,50 kroner. Nedgangen kommer etter at aksjen var i godt slag i forrige uke. Oppturen fortsetter for solenergiselskapet REC som steg 5,42 prosent til 175 kroner. En rekke andre av de typiske tungvekterne deltok også på klatreferden oppover.

Norske Skog fikk et løft på 14,56 prosent til 23,60 kroner etter stor kjøpsinteresse fra Carnegie og ABG Sundal Collier. De to sto bak henholdsvis 40 og 14 prosent av nettokjøpene.

Northern Offshore steg 13,64 prosent til 25 kroner etter at John Fredriksen flagget at han har kjøpt en drøy million aksjer i riggselskapet Northern Offshore. Aksjene er kjøpt på kurs 22 kroner gjennom hans investeringsselskap Geveran Trading. Etter kjøpet sitter Fredriksen med 15,08 prosent av aksjene i selskapet han tidligere kontrollerte.

Taperne taper terreng
Verre gikk det med Tandberg Data som ble sendt ned 44,44 prosent til 0,05 kroner. Nå er fordelingen av aksjene i forbindelse med emisjonen ferdig.

CanArgo falt 28,57 prosent til 1,20 kroner etter at oljeselskapet bekrefter at de er i aktive forhandlinger om å få tilført nødvendige midler for videre drift. Oslo Børs undersøkte om det forelå forskjellig tilgang på informasjon i markedet etter spekulasjoner om at CanArgo er svært nær en dumpingemisjon. Finansavisen hadde en artikkel der blant annet det ble spekulert i om investor Arne Fredly skal delta i en emisjon på 100 millioner kroner der tegningskursen skal ligge på 0,50 kroner.

Emisjonsspekulasjonene har pågått lenge i oljeselskapet etter at revisor sår tvil om de har tilstrekkelig med kapital for vanlig drift etter tredje kvartal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere