Til himmels på børs etter gjennombrudd

Foto: (Scanpix)

Investorene jublet i norsk biotek-selskap.

06.06.11 11:09

Det norske biotekselskapet Algeta avslutter sin fase III-studie av legemiddelkandidaten Alpharadin ett år før tiden. Utprøvingen av Alpharadin på over 900 pasienter med prostatakraft over hele verden har gitt entydig positive resultater. Et uavhengig ekspertpanel mener at effektene av Alpharadin allerede nå er tilstrekkelig dokumentert og at studien derfor bør stanses.

Dette kommer frem i en melding til investorene på Oslo Børs.

Opp 40 prosent
Meldingen fikk investorene ved Oslo Børs til å juble. Aksjekursen til selskapet steg 40 prosent til 204,50 kroner én time etter børsåpningen på Oslo Børs.

- Algetas utprøving av Alpharadin er det mest omfattende utviklingsprosjektet for et norsk kreftlegemiddel noen gang. Produktet er i denne siste studien utprøvd på pasienter som har langt fremskreden prostatakreft med spredning til skjelettet. Denne tilstanden er i dag vanskelig å behandle og forbundet med betydelige smerter, heter det i meldingen.

Siden juni 2008 har 922 kreftpasienter ved mer enn 125 sykehus i 19 land deltatt i studien. Alpharadin har entydig vist forlenget levetid og en mild bivirkningsprofil sammenlignet med de fleste legemidler som i dag er tilgjengelig for denne pasientgruppen.

Hyppig kreftform
Prostatakreft er den hyppigste og raskest voksende kreftsykdommen blant menn. Samtidig er behandlingstilbudet til denne pasientgruppen begrenset. Alpharadin kan dermed bli et helt sentralt legemiddel for pasienter med langt fremskreden prostatakreft. Produktet vil etter en eventuell godkjenning være et terapeutisk legemiddel for behandling av pasienter med kreft som har spredt seg til skjelettet.

- Spredning til skjelettet inntreffer hos opp til 90 prosent av pasientene med langt fremskreden prostatakreft. Dette er hovedårsaken til det alvorlige sykdomsbildet og død i denne gruppen. Disse pasientene har i dag dårlige prognoser og et begrenset behandlingstilbud. Basert på den observerte overlevelsesgevinsten og bivirkningsprofilen har Alpharadin potensial til å kunne bli et viktig behandlingsalternativ forpasienter med skjelettmetastaser fra prostatakreft, skriver lederen for utviklingsprosjektet, Dr. Chris Parker ved Royal Marsden Hospital i Storbritannia.

Blant de over 125 sykehusene som har deltatt i utprøvingen av Alpharadin er åtte norske sykehus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.