NA24.no

Til krig mot nettbank-hackere

Foto: Faksimile
Sist oppdatert:
En krisegruppe skal utrede sikkerheten i nettbanker.

- Flere forsøk på phishing og andre typer angrep setter bankenes troverdighet i fare. Det er uholdbart situasjon om det blir nødvendig å stenge disse tjenestene, sier senioranalytiker Jan Hedqvist i svenske Finansinspeksjonen (FI), som skal lede undersøkelsene.

NA24 - din næringslivsavis

Det har vært urovekkende mange hackerangrep mot nettbankene det siste året, ifølge Hedqvist.

Første gang
For første gang kan det være aktuelt at myndighetene griper inn i spørsmålet om sikkerheten i nettbankene. Det skriver Computer Sweden.

FIs nåværende retningslinjer for internettbanker er over ti år gamle, men noen konkrete krav til sikkerhet er ennå ikke på plass i regelverket. Det til tross for at reglene er endret en rekke ganger, senest i 2005. Da ble det påpekt at all risiko skal identifiseres, og retningslinjer skal være på plass.

Bankene ansvarlige
Men fortsatt er det slik at bankene hver for seg utfører sin egen risikoanalyse, og har ansvaret for at tjenestene er sikre. Nå kan altså reglene bli endret.

Norsk sikkerhet
Også sikkerheten i norske nettbanker har vært i fokus den siste tiden. Flere nettbanker har vært utsatt for ulike typer angrep. I forrige uke avgjorde bankklagenemda at kvinnen som ved en tastefeil overført 500.000 kroner til feil konto ikke får pengene tilbake.

- Det er heller ikke umulig at det blir stilt krav til kundenes sikkerhetsnivå, sier Jan Hedqvist.

Også her hjemme vil regjeringen vurdere behovet for endringer i finansavtaleloven.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere