Tilbakegang i Oslo

Oslo Børs evnet ikke å følge opp den gode innledningen på uken.

16.07.09 17:43

Det har vært en forrykende børsuke i det norske aksjemarkedet. Optimisme har drevet de internasjonale børsene oppover samtidig som oljeprisene igjen har løftet seg.

NA24 – din næringslivsavis

Hittil denne uken har hovedindeksen steget over syv prosent. Torsdag ble imidlertid børsen sendt i svak negativt terreng, drevet av fall i flere av de tunge børsselskapene.

Hovedindeksen falt til slutt 0,47 prosent til 280,01 poeng.

Yara steg
Verdens største gjødselprodusent, norske Yara, meldte torsdag morgen om resultat for andre kvartal.

Følg aksjekursen til Yara her

Selskapet meldte om driftsinntekter på 16,12 milliarder kroner i årets andre kvartal, mot 24,04 milliarder kroner samme tid i fjor. Driftsresultatet endte med et underskudd på 85 millioner kroner, mot et overskudd på 4,66 milliarder kroner samme periode året før. Dette var langt svakere enn hva analytikerne hadde forventet. Ifølge Dow Jones Newswire forventet analytikerne at driftsresultatet skulle gjøres opp med et overskudd på 920 millioner kroner.

LES MER: Resultatskrell i Yara

I rapporten skriver selskapet at det på sikt venter økt etterspørsel. I tillegg venter selskapet en reduksjon på 1,6 milliarder kroner av energikostnadene i tredje kvartal, noe som er basert på forward-markedet av olje- og gass.

Aksjen steg likevel med 0,95 prosent til 182,93 kroner

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nedgradert Rec
Analytikerne i meglerhuset Bank of America Merrill Lynch har jekket ned sitt syn på solenergiselskapet Rec. Kursmålet er senket fra 55 til 40 kroner. Meglerhuset skriver ifølge Dow Jones Newswires at Rec står ovenfor marginpress fra reforhandlinger av wafer-kontrakter og tap i modulproduksjonen som følge av fravær av en konkurransedyktig kostnadsstruktur.

Aksjen falt 3,87 prosent til 46,00 kroner.

Bulknedtur i papirmarkedet
Tørrlastprisene er på vei nedover igjen etter sterk utvikling i går. En oppdatering fra Imarex viser at fraktratene har falt betydelig det siste døgnet.

Når det gjelder de store Capesize-skipene har forwardprisene for fjerde kvartal 2009 falt til 46.500 dollar per dag fra 50.063 dollar per dag, som var sluttnoteringen onsdag. Kontraktene for tredje kvartal for Panamax-skip har falt til 22.500 dollar fra 23.434 dollar per dag.

John Fredriksens Golden Ocean falt 3,14 prosent til 6,78 kroner, mens Jinhui Shipping gikk opp 3,73 prosent til 16,70 kroner.

Kjempen holder koken
StatoilHydro bidrar til å bremse nedgangen. Aksjen steg 0,33 prosent til 125,91 kroner.

Et fat nordsjøolje med august-levering omsettes for 62,85 dollar, ned 0,38 prosent torsdag ettermiddag.

Scorpion Offshore falt kraftig hele dagen og endte til slutt ned 9,82 prosent til 20,20 kroner, uten at det har kommet nyheter fra selskapet.

Videre hadde Canargo en fantastisk dag, og endte til slutt opp 25 prosent.

Bra i Europa
I Frankfurt stiger DAX-indeksen 0,58 prosent, mens CAC 40 i Paris er opp 0,91 prosent. Londons FTSE 100 er opp 0,50 prosent. Hos våre nabobørser steg OMX-indeksene i Stockholm og København henholdsvis 0,29 og 0,95 prosent.

Børsene i USA og Asia ruset kraftig det siste døgnet. Bedre økonomiske nøkkeltall fra verdens største økonomi, USA, og rapporter om raskere økonomisk vekst i Kina enn ventet har ført til bred optimisme i aksjemarkedet.

LES MER: Oppgangen kommer til å fortsette og Børsjubel på Wall Street

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.