NA24.no

Tilbakeholden børsopptur

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Fredag kommer tallene Wall Street venter på.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Wall Street endte beskjedent opp torsdag på sunne økonomiske data, men fredag kommer tallene alle venter på.

Tross en rekke positive makroindikatorer, ble det en beskjeden børsopptur i USA torsdag.

Børsdagen var en aventningsdag siden mye spenning er knyttet til tall fra arbeidsmarkedet som offentliggjøres fredag. Mange aktører i akjsemarkedet mener at disse tallene vil gi det endelige svaret på tilstanden i amerikansk økonomi.

NA24 - din næringslivsavis

De tre toneangivende indeksene begynte handelsdagen i minus, men endte altså til slutt i pluss. Størst ble oppturen for verdens mest kjente indeks, Dow Jones, mens den brede S&P 500 fulgte hakk i hæl.

Torsdag kom flere hyggelige indikatorer på makroplanet, men dette fikk kun mindre betydning på aksjemarkedet.

- Bisarr verden
- Wall Street er en bisarr verden der gode nyheter fra detaljistene og sterke produktivitetstall blir sett på som dårlige nyheter for de som ønsker seg et rentekutt, sa Robert Pavlik i Oaktree Asset Management til MarketWatch.com om børsdagen.

Økt produktivitet
Produktiviteten økte med 2,6 prosent i andre kvartal. Det er høyere enn hva som tidligere var blitt meldt. Opprinnelige var det meldt om en oppgang på 1,8 prosent, men en revisjon viser at produktiviteten var langt høyere. Aksjemarkedet tar dette som et sunnhetstegn for den amerikanske økonomien. Økonomene hadde i forkant ventet at produktivitetsveksten i årets andre kvartal ville ligge på 2,5 prosent.

Vel så viktig er at produktiviteten skjer samtidig som enhetskostnaden på arbeidsinnsatsfaktoren går ned. Revideringen viser at arbeidskostnaden falt til en vekst på 1,4 prosent fra 2,1 prosent. Økonomene hadde ventet at veksten ville falle til 1,5 prosent.

Flere ledige.
Den første uken i september falt antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd med 19.000 til 318.000. Økonomene ventet at antallet ville ligge på rundt 330.000.

Sterk handel
Torsdagen var også dagen for flere oppløftende tall fra detaljhandelen. De største detaljhandlerne og kjøpesenterkjedene kunne melde om robust omsetning i august. Selv om dette er godt nytt og viser at uroen i finansmarkedene ikke har slått ut på husholdningenes forbruk er ikke alle helt overbevist.

Salget ligger normalt høyere i forbindelse med skolestart og fortsatt råder usikkerheten om tendensen vil fortsette i de kommende månedene.

Tall fra detaljisten Wal-Mart viste at omsetningen økte mer enn ventet i august. Aksjen endte opp 0,73 prosent til 42,76 dollar.

Torsdagens positive økonomiske indikatorer og gode tall for detaljhandelen kan ha ført til færre argumenter for de som håper på at den amerikanske sentralbanken vil kutte renten på rentemøtet 18. august.

Onsdag kom sentralbankens såkalte Beige Book der det ble beskrevet en positiv utvikling i økonomien, med unntak av i boligmarkedet. Disse signalene kan også ha lagt en demper på forventningene om et rentekutt.

Oljeprisen fortsatte klatringen
På råvarebørsen i New York steg oljeprisen videre. Referanseoljen WTI med levering i oktober er opp 0,59 dollar, eller 0,9 prosent, til 76,32 dollar fatet. Dette er den høyeste prisen siden 1. august.

Bakgrunnen for prisøkningen er lagerstatistikken fra det amerikanske energidepartementet som ble offentliggjort torsdag. De amerikanske oljelagrene falt med 4,0 millioner fat til 329,7 millioner fat i forrige uke. Det var på forhånd ventet at lagrene ville falle med 2,2 millioner fat, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones + 0.44% til 13.363,35

Nasdaq + 0.32% til 2.614,32

S&P 500 + 0,43% til 1.478,55

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere