*Nettavisen* Økonomi.

Tilbaketog på Oslo Børs

Følger oljeprisen med ned.

19.12.08 17:38

Fallende børser i USA og Asia og et bratt fall i oljeprisen er med på å sende Oslo Børs ned fredag morgen.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen senkes 2,01 prosent til 216,33 poeng.

Børsfallet startet i USA torsdag kveld etter at Wall Street mottok en rekke dårlig nytt på makrofronten. Fallet ble forsterket av frykt for hvordan enkelte vil reagere på at den tredje fredagen i kvartalet betyr utløp for en rekke kontrakter.

Les mer: Redsel på Wall Street

Ustabil oljepris
Et fall i olje- og råvaremarkedet bidro til å sende de asiatiske børsene nedover. Rentekutt i Japan har ikke fått den store positive virkningen.

I den amerikanske handelen falt kontraktsprisen på råoljekontrakter med levering i januar til ned mot 36 dollar per fat. Markedet har i forkant av dette rettet søkelyset mot februarkontraktene, men fallet smittet også over på de øvrige råoljekontraktene. Onsdag vedtok OPEC å kutte produksjonen med 2,2 millioner fat per, og har dermed redusert produksjonen med 4,2 millioner fat per dag de siste månedene. Mistro til om medlemslandene vil overholde løftene om å redusere produksjonen og frykt for at OPECs kutt likevel ikke er nok for å demme opp for dalende etterspørsel har sendt prisene ned.

Les mer: Råvaresmell i Asia

Fredag morgen blir nordsjøolje med levering i februar omsatt for 43,96 dollar per fat, det er en oppgang på godt over 1 prosent, men likevel godt under nivået da Oslo Børs stengte torsdag.

StatoilHydro blir sendt ned 3,04 prosent til 109 kroner, og følge av kunstgjødselsselskapet Yara som faller 3,17 prosent til 137,25 kroner. Solenergiselskapet REC er ned 1,27 prosent til 62,20 kroner. Norsk Hydro og Norske Skog faller 2,86 prosent til 27,15 kroner og 2,50 prosent til 13,65 kroner.

Resultatvarsel
Storebrand har overrasket med å sende ut et positivt resultatvarsel. Det skjer etter at de har vedtatt å endre modell rundt forpliktelser i SPP og klassifisering av eiendeler i Storebrand Livsforsikring. Ifølge selskapet skal dette gi positive resultat- og kapitaleffekter i fjerde kvartal. Aksjemarkedet svarer med å sende aksjekursen opp 4,62 prosent til 13,80 kroner.

Les mer: Storebrand varsler bedre tall

Bedre går det med Kverneland. De har solgt unna deler av virksomheten og sitter igjen med en solid gevinst. Salget av virksomhetsområdet Bale Equipment for 115 millioner euro eller 1,12 milliarder norske kroner gir langt større fleksibilitet for selskapet. Gevinsten på 750,75 millioner kroner blir tatt godt imot. Kverneland-aksjen sendes opp 19,05 prosent til 5 kroner.

Les mer: Fet gevinst til Kverneland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.