*Nettavisen* Økonomi.

Tilliten i retur

Forbrukerne ser mørkere på situasjonen i USA.

28.07.09 16:05

Forbrukertilliten falt er på hell i USA. En oppdatering fra analysegruppen Conference Board viser at forbrukertillitindeksen falt til 46,6 poeng i juli. Til sammenligning lå nivået i juni på 49,3 poeng.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Økonomene forventet i forkant av dagens tall at forbrukertilliten ville falle til 49 poeng, ifølge Bloomberg News.

Delindeksene som følger forventningene og den nåværende situasjonen viser også en klar nedgang. Målingene på den gjeldende situasjonen falt til 23,4 i juli fra 25,0 i juni. Underindeksen for forventningene falt til 62,0 poeng fra 65,5 poeng i juni.

Consumer sentiment - USA
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.