NA24.no

Tilliten ikke helt i mål

Sist oppdatert:
Økonomene ventet at forbrukerne har større tiltro til utviklingen i økonomien.

Forbrukersentimentundersøkelene fra Universitet i Michigan viser at stemningen blant forbrukerne er i bedring, men ikke like sterkt som markedet hadde forventet.

I desember steg sentimentindeksen til 72,5 poeng fra 67,4 poeng i november.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg at indeksen ville stige til 73,5 poeng.

Delindeksen som følger den nåværende situasjonen steg til 78 poeng fra 68,8 poeng i november, mens forventningsindeksen steg til 68,9 poeng fra 66,5 poeng.

Forbrukersentiment
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere