*Nettavisen* Økonomi.

Tilliten til historisk bunnivå

Obamaeffekten uteblir blant pessimistiske amerikanere.

27.01.09 16:09

Forbrukertilliten opplever en ny svekkelse. De endelige tallene for januar viser at tilliten blant konsumentene sank til 37,7 fra 38,6 desember.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Desembertallet er en revidering, viser en oppdatering fra Conference Board. Økonomene ventet at forbrukerundersøkelsen ville havne på 39 i januar.

Delindeksen som følger den nåværende situasjonen falt til 29,9 i januar fra 30,2 i desember, mens forventingsindeksen viser en tilbakegang til 43 fra 44,2 i desember.

- Det virker som om forbrukerne har begynt det nye året med samme grad av pessimisme som de opplevde de siste månedene i 2008. Forbrukerne forblir ganske pessimistiske om tilstanden i økonomien og om deres inntekter. Vi kan ikke si at de verste tidene er bak oss, sier leder Lynn Franco for undersøkelsen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Consumer confidence/Consumer sentiment - USA
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesiell positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.