TILs rike onkel tjente to milliarder kroner i fjor

Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Nordlys)

Trond Mohn, milliardæren som har øst millioner til både TIL, UNN og andre veldedige formål i nord, har fortsatt råd til salt til grøten.

Det er Dagens Næringsliv som i tirsdagens papirutgave melder at konsernet Frank Mohn AS, som eies av Trond Mohn, sønnen Frederik Wilhelm Mohn og Trond Mohns søster Marit Mohn, i 2012 tok ut et utbytte etter skatt på vel to milliarder kroner fra konsernet. Det kommer på toppen av et utbytte på drøyt en milliard året før.

Totalt sett hadde konsernet med 1513 ansatte inntekter tilsvarende nærmere 3,7 milliarder i 2012, og satt igjen med et resultat etter skatt på 766,6 millioner kroner. Og det ser ikke ut til å ville avta med det første.

Trond Mohn selv mener at fremtiden nå ser lys ut etter noen svake år for konsernet, som i hovedsak lever av å levere og produsere offshore-produkter til oljenæringen. Dette skyldes økt ordreinngang for skipsutstyr samt større etterspørsel etter offshoreprodukter, skriver Nordlys.

Norges mest gavmilde milliardær?
Mohn har i tillegg til å lede konsernet Frank Mohn AS gjennom mange år, blitt kjent som en av Norges mest gavmilde milliardærer. Den 70 år gamle milliardæren har blant støttet TIL med mangfoldige millioner kroner opp gjennom årene. Blant annet har den nye kunstgressmatta på Alfheim stadion i sin helhet blitt betalt av Mohn og i 2012 kom han med en gave på 10 millioner kroner til TIL, noe som blant annet fikk landslalgsspiller Tore Reginiussen til å ta til orde for å oppføre en statue av Trond Mohn i Tromsø.

Tidligere i sommer kom det også frem at milliardæren trolig bidro med halvparten av de 10 millionene TIL trengte for å tilfredstille de økonomiske kravene fra NFF.

Har donert nærmere tre milliardær over de siste 25 årene
Enn videre har milliardæren også kommet med en rekke gaver til Tromsø kommune og UNN. Blant annet bidro bergensmilliardæren med 50 millioner kroner slik at UNN kunne gå til innkjøp av en ny PET-scanner i 2012. Like etter at han hadde innviet en CT-scanner på samme sykehus til en verdi av 17 millioner kroner som Mohn hadde stått bak. Mohn har også bidratt med hele 100 millioner kroner til en et forskningsfond for Tromsø forskningssenter, samt støttet UNN med ytterligere utstyr for en verdi av 30 millioner kroner.

I 2012 regnet Bergens Tidende seg frem til at den gavmilde milliardæren i snitt har bidratt med 300 millioner kroner til formål landet over årlig de siste årene. De fant også ut at milliardæren totalt sett hadde gitt bort over tre milliardær kroner over de siste 25 årene.

Les flere saker fra Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.