*Nettavisen* Økonomi.

Tilsynelatende har Christian Ringnes 1,5 milliarder i verdier. I virkeligheten har han over det dobbelte.

SKJULTE RESERVER: Christian Ringnes er god for 4 milliarder kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Lave, bokførte verdier av eiendomsmassen bidrar til 2,5 milliarder kroner i skjult egenkapital.

19.02.19 19:36

Christian Ringnes eier 42 prosent av eiendomsselskapet Victoria Eiendom, som igjen eier 52 prosent av Eiendomsspar. Han er styreleder i Eiendomsspar og adm. direktør i Victoria Eiendom.

I tillegg til den indirekte eierandelen i Eiendomsspar, eier eiendomsmilliardæren noe egne aksjer i selskapet. Det gir en samlet eierandel på ca. 22 prosent, og det er i Eiendomsspar mesteparten av eiendomsvirksomheten er samlet.

Noe ned

Både Victoria Eiendom og Eiendomsspar er registrert på den såkalte Notc-listen, som er en markedsplass for unoterte aksjer. Begge selskapene har lagt frem regnskapstallene for 2018. Her fremkommer det at Eiendomsspar i fjor tjente 1195 millioner kroner før skatt, en nedgang på 90 millioner fra 2017.

Den bokførte egenkapitalen i Eiendomsspar var ved utgangen av 2018 på 7,08 milliarder kroner. I Victoria Eiendom var det tilsvarende tallet 3,58 milliarder.

Men, både Eiendomsspar og Victoria Eiendom fører i motsetning til børsnoterte eiendomsselskap som Norwegian Property, Entra og Olav Thon Eiendomsselskap IKKE eiendommene til vurdert markedsverdi.

Skjulte reserver

Verdivurderingen i de to Ringnes-selskapene skjer etter historisk kjøpspris for eiendommene, fratrukket akkumulerte avskrivninger. I et marked med stigende eiendomsverdier oppstår det derfor et stort gap mellom bokførte og reelle verdier, spesielt hvis eiendommene er kjøpt for mange år siden.

Begge selskapene anslår imidlertid selv i kvartalsrapporten hva den reelle egenkapitalen er. Og den ble ved utgangen av 2018 vurdert til hele 17 milliarder kroner i Eiendomsspar, altså et gap på nesten 10 milliarder i forhold til bokførte verdiene.


7,7 milliarder

I Victoria Eiendom vurderes de reelle verdiene til 9,54 milliarder. Med en eierandel på 42 prosent er dermed Ringnes´s reelle verdier på 4 milliarder kroner og ikke 1,5 milliarder.

Nettavisen skrev opprinnelig at Ringens var god for 7,7 milliarder kroner. Eiendomsmilliardæren gjorde 19. februar oppmerksom på at verdiene var talt dobbelt gjennom eierandelen i Eiendomsspar.

Gode regnskapstall gjør for øvrig at Victoria Eiendom og Eiendomspar kan betale ut nærmere 800 millioner kroner i utbytte til eierne for fjoråret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag