NA24.no

Tilsynet tok affære

Sist oppdatert:
Arbeidsgiver legger seg flat etter avsløringer om ulovlig polsk luselønn.

Arbeidstilsynet reagerer på den nye lønnen til den polske maleren som jobbet for 10 kroner timen.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag kunne NA24 avsløre at polakken fikk ti kroner i timen på papiret, og at han i tillegg hadde en avtale om å få resten av pengene kontant. Den nye kontrakten det polske firmaet leverte inn til Arbeidstilsynet etter at NA24 skrev om saken, var imidlertid heller ikke god nok.

Les også: 10 kroner timen - se kontrakten her

- I den nye kontrakten står det at maleren skal jobbe seks timer om dagen til 120 kroner timen. For det første skal han ha minstelønn for fagarbeidere som er 123 kroner timen, sier seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet til NA24.

Han er usikker på om maleren faktisk bare skal jobbe seks timer om dagen.

- For etter det vi har forstått ønsker byggherren at de skal jobbe hele dager når de først er her for å jobbe, forteller han til NA24.

Les også: - Får ulovlig lønn

Harald Mo ved Haraldsheim Vandrerhjem legger seg flat etter alt rotet rundt kontaktene med det polske firmaet.

Legger seg flat
Mo forklarer at den første kontrakten han skrev med de polske arbeiderne inneholdt både 123 kroner timen og hele arbeidsdager. Så skjedde det noe. Det kom frem som om det var 120 kroner i timen med seks timers arbeidsdager i den endelige kontrakten som ble sendt til Arbeidstilsynet.

- Jeg kan se at dette kan virke litt rotete i ettertid, beklager Harald Mo.

Skylder på språk
Han forklarer imidlertid at de aldri hadde til hensikt å betale annet enn tariff.

- Når det først ble som det ble var dette på grunn av språkbarrierene, og at jeg ikke leste godt nok igjennom den kontrakten det polske firmaet hadde med maleren. Siden dette var en standartkontrakt jeg fikk fra Arbeidstilsynet på både polsk og norsk regnet jeg med at alt var i orden, sier Mo.

Arbeidstilsynet sier til NA24 at de nå regner saken som løst.

- Jeg har allerede snakket med Mo, og jeg har fått forståelse av at dette kan løses på en enkel måte. Lønnen endres fra 120 til 123 kroner og arbeidstiden settes til åtte timer. Etter det er saken fra vår side så godt som ferdig, sier Granerød.

Et stort problem
Granerød forteller at de ofte ser eksempler på der polske arbeidere opererer med flere forskjellige kontrakter uten at han kan si om dette er tilfellet i akkurat denne saken.

- Vi har mange eksempler hvor man bruker to eller tre kontrakter, hvor to av dem gis til norsk og polsk oppdragsgiver som sender disse videre til skattemyndighetene, og at man i tillegg har en reel kontrakt i bunn som har en høyere lønn enn de andre for de polske arbeiderne, sier Granerød.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere