*Nettavisen* Økonomi.

Tiltalt for hvitvasking av millioner

hvitvasking illustrasjonsfoto Foto: Erlend Aas (Scanpix)

65-åringen skal ha hjulpet til med hvitvasking for minst 1,8 millioner kroner.

14.03.09 12:27

Økokrim har reist tiltale mot en norsk 65-åring fra Oslo, for brudd på tre paragrafer i straffeloven. Han skal ha hvitvasket millioner og ha svindlet Nav for midler.

NA24 - din næringslivsavis

I egenskap av å være eier av et enkeltmannsforetak som driver med filter til rensing av tunneler skal han i tidsrommet fra 23. oktober 2006 til 28. november 2006 ha bistått en sørkoreansk borger med å sikre utbytte av straffbare handlinger.

1,8 millioner
De straffbare handlingene skal ifølge tiltalen ha blitt begått både i Norge og i Sør-Korea.

65-åringen skal etter avtale med sørkoreaneren, som er geskjeftighet innen samme industri, ved flere anledninger latt sitt selskaps bankkonto motta pengeoverføringer fra sørkoreanerens selskap.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Beløpene skal til sammen ha vært minst 1,8 millioner kroner.

Hvitvasking
Den Oslo-baserte 65-åringen skal etter avtale med sørkoreaneren videre ha tatt ut de nevnte pengene fra bankkontoene, og så lagt dem i sin bankboks.

Deretter overleverte han, ifølge tiltalen, pengene til sørkoreaneren, og bisto han med å veksle de nevnte pengene til en annen valuta.

65-åringen er tiltalt ved Oslo tingrett for overtredelse av straffeloven § 317 første ledd jf. fjerde ledd, «for å ha ytet bistand til å sikre utbytte av en straffbar handling for en annen (hvitvasking).» I tiltalen skrives det videre at «handlingen anses som grov særlig på grunn av verdien av det utbytte heleren har hatt befatning med.»

Svindlet Nav
Men Oslo-mannen er også tiltalt for overtredelse av straffeloven § 271 jf. § 270 første ledd nr. 1, «for i hensikt å skaffe seg en uberettiget vinning ved å fremkalle, styrke eller utnytte en villfarelse, rettsstridig å ha forledet noen til en handling som voldte tap eller fare for tap for ham eller den han handlet for.»

Med andre ord: 65-åringen skal i tidsrommet fra 26. januar til 21. desember 2006 ha svindlet til seg hele 306.866 kroner i dagpenger, ventestønad og attføring fra Nav Servicesenter.

Fra januar til september i 2004 opplyste han at han hadde arbeidet til sammen 139 timer, og dermed hadde krav på dagpenger på Nav. I virkeligheten jobbet han, ifølge tiltalen, minst 60 prosents stilling fra midten av april.

Falsk forklaring
Fra september 2004 til juni 2006 fikk han ventestønad fra Nav, fordi han unnlot å opplyse at han var selvstendig næringsdrivende.

Høsten 2006 fikk han attføring fra Nav, fordi han i hele perioden opplyste at han var «fortsatt søker», til tross for han ikke var reelt arbeidssøkende.

65-åringens forledelse av ansatte i Nav har medført Nav tilsvarende tap eller fare for tap for Nav. Han er også tiltalt for brudd på straffeloven § 166 første ledd, for å ha avgitt falsk forklaring til noen offentlig myndighet i tilfelle hvor forklaringen var bestemt til å inngi bevis.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag