NA24.no

Foto: Linn Bøhler (Side2/Montasje)

Tine advarer mot ny smørkrise

Sist oppdatert:
Mangler 1500 tonn smør.

Det kan gå mot en ny vinter der det er kritisk mangel på smør i norske butikker. Ifølge Tine mangler det norske markedet betydelige mengder smør ut hele høsten og vinteren.

I et forsøk på å hindre en gjentagelse av fjorårets nærmest paniske tilstander, har Tine i brev til Statens landbruksforvaltning (SLF) bedt om nedsettelse av toll på importert smør for alle aktører i perioden 1. september til midten av oktober, melder selskapet i en pressemelding.

Ifølge Tine er etterspørselen etter smør blant norske forbrukere fortsatt på vei opp. Beregninger viser nå at det norske markedet resten av året totalt trenger mellom 1000 og 1500 tonn smør utover det som finnes i markedet i dag.

- En tollnedsettelse i en periode vil bidra til at alle aktører som ønsker det kan importere smør til en lavere tollsats. Dette er normalt også for norske landbruksprodukter hvor etterspørselen ikke dekkes av norsk produksjon, for eksempel kjøtt, sier direktør for rådgiving Johnny Ødegård i Tine.

Tine har en rolle som markedsregulator, og skal ivareta oppgaven myndighetene har gitt selskapet med å sikre nok melk i Norge og å levere melk til alle aktører som vil ha melk. To ganger i år har Tine bedt SLF om økte kvoter for melkeprodusentene. Økningen i kvotene for 2012 er derfor økt med totalt seks prosent i forhold til 2011, melder selskapet.

Dette er likevel ikke nok til å dekke etterspørselen etter fett.

- Melkebøndene har respondert raskt og gjort en kjempeinnsats for å øke produksjonen. Hittil i år er økningen på 21 millioner liter kumelk. Dette er likevel ikke nok til å dekke det økte smørbehovet i markedet på grunn av den sesongmessige nedgangen på melk om sommeren og lav fettandel i melken, sier Ødegård.

Tine sier at det for norske melkebønder er utfordrende å dekke behovet for fett, uten samtidig å skape et overskudd av de øvrige delene i melken med få anvendelsesområder. Det er nok melk på vei inn, men det er for lite fett i melken. Derfor anmoder Tine om å løse manglende fett med import av smør.

Markedsregulator er trygg på at effektene av alle gjennomførte tiltak i 2011 og en eventuell tilgang på smør via import, vil gi smørleveranser som dekker etterspørselen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere