NA24.no

Tine frikjent for millionkrav

Sist oppdatert:
Frikjent for å ha prøvd å presse ut konkurrenter.

I en dom i Oslo tingrett onsdag fikk meieriselskapet Tine medhold mot Staten i den såkalte Tine-skandalen.

NA24 - din næringslivsavis

Tingretten har samtidig dømt Staten til å betale over 13 millioner i saksomkostninger.

- Det er klart at vi er veldig glad for det som har skjedd. Vi valgte å gå til sak, fordi vi mente at vi hadde en god sak. Jeg er glad for at vi vant, og jeg er glad på vegne av våre ansatte som har jobbet så hardt for omdømmet til Tine gjennom disse årene, sier konsernsjef Hanne Refsholt i Tine til NA24.

- Veldig hyggelig
Refsholt sier hun er svært tilfreds med tingrettens konklusjon om at Tine aldri forsøkte å ekskludere konkurrenter under forhandlingene med dagligvarekjedene høsten 2004.

- Er resultatet overraskende?

- Dette er en sak som det har blitt jobbet så tungt med fra alle parter. Derfor har jeg ikke turt å trekke noen konklusjon på forhånd. Men når vi nå får medhold på alle punkter, er det veldig hyggelig, mener Refsholt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tine-skandalen skapte krigsoverskrifter i alle medier da Synnøve Finden ble kastet ut av butikkhyllene til Rema 1000.

Fikk millionbot
Konkurransetilsynet ila Tine et overtredelsesgebyr på 45 millioner kroner for «utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling og konkurransebegrensende samarbeid».

Refsholt forteller at Tine fikk en knekk i omdømmet da saken kom opp våren 2005, og hun sier at meierigiganten også merket en effekt på salget.

- Men vi ser at vi nå har fått jobbet merkenavnet vårt opp igjen, og at vi nå har en merkevare som står veldig sterkt, mener Refsholt, som sier det nærmest vil være umulig å beregne hvor mye Tine har tapt på saken.

Les mer her: Gigant-bot til Tine

Tine ble beskyldt for å ha betalt millionbeløp til Rema 1000 for eneleverandørposisjon i butikkene, og som en konsekvens ble Synnøve Finden fjernet fra Remas vareutvalg i januar 2005.

- Retter dere noen kritikk mot Konkurransetilsynet, siden dere ble frikjent på alle punkter?

- Denne saken har gitt veldig mye læring internt i Tine, og mitt håp er at saken også kan være til læring og refleksjon for tilsynets videre arbeid, sier Refsholt, som sier det ikke er foretatt noen vurderinger med tanke på et eventuelt erstatningssøksmål.

- Vi har nettopp fått dommen, og jeg har knapt rukket å lese den. Så det er det for tidlig å si noe om, fastslår Refsholt.

Stevnet staten
Tine stevnet deretter staten for å få satt til side denne straffen. I tillegg til å ha blitt beskyldt for å ha betalt Rema 1000, hevdet også Konkurransetilsynet at Tine i sin dialog med ICA brøt konkurranseloven ved å utarbeide et notat som senere ble lagt bort uten å få noen praktisk betydning. Tilsynet mente notatet hadde et ulovlig innhold.

Oslo tingrett ga i dag Tine medhold på alle punkter.

- Nå er Tine endelig blitt hørt på alle punkter. Saken har vært en belastning for selskapet. Det er beklagelig at ikke Konkurransetilsynet selv kom til samme konklusjon som retten gjorde i dag. Da kunne hele saken vært unngått, sier Refsholt i sin kommentar til at selskapet fikk medhold i Oslo tingrett i dag.

- Tingrettens konklusjon fjerner nå belastningen denne saken har vært for Tine siden 2005. Det er i dag en virksom konkurranse på meieriprodukter i dagligvaresektoren, sier Refsholt.

Vil vurdere om saken skal ankes
I en pressemelding kommenterer administrerende direktør i Konkurransetilsynet, Knut Eggum Johansen, dommen fra Oslo tingrett.

- Denne saken har reist en rekke prinsipielle spørsmål som ikke tidligere er avklart i norsk rett. Derfor er dommen svært interessant for oss, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen.

Konkurranseloven forbyr misbruk av dominerende stilling og samarbeid som begrenser konkurransen.

- Forbudsbestemmelsene ble innført i 2004 og er forholdsvis nye i norsk rett. Det er derfor viktig å få norske domstolers vurdering av hvordan loven skal anvendes i konkrete saker, utdyper han.

Konkurransetilsynet mottok dommen 25. mars. Fristen for å anke til lagmannsretten er én måned.

- Det er en omfattende dom, og vi vil nå bruke tid på å gå nøye gjennom den. En beslutning om eventuell anke vil vi ta i samråd med regjeringsadvokaten, sier Eggum Johansen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere