NA24.no

Tine kryper til korset

Foto: Linn Bøhler (Side2/Montasje)
Sist oppdatert:
Nå kan du gå en feit jul i møte.

Grunnet en betydelig lavere melkeproduksjon og en markant høyere etterspørsel etter smør enn forventet, vil Tine be Statens Landbruksforvaltning redusere tollsatsen på smør i perioden fram til nyttår for å sikre tilstrekkelig smør til norske forbrukere.

Dette er det samme forslaget som Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum kom med mandag. Les kommentaren her:

Må ha smør før jul
Tine har i realiteten monopol på smør- og melkemarkedet i Norge, og skjønner at det ikke nytter å beholde dagens tollsatser når butikkene mangler smør.

– Derfor ber Tine om at tollsatsen reduseres på smør for alle aktører i perioden fram til nyttår slik at det kan importeres utenlandsk smør for å dekke markedsbehovet, skriver konserndirektør Elisabeth Morthen i en melding

Oppdaterte prognoser viser at markedsbehovet fram til nyttår gir et udekket behov på ca. 50 tonn smør pr. uke. Fremover mot jul Tine vil fortsette å levere smør på vanlig måte til butikkene over hele landet, men mengden vil være noe mindre enn normalt.

– Tine har gjort flere tiltak for å øke egen smørproduksjon med blant annet importere 150 tonn smør til industriproduksjon og redusert osteproduksjon til fordel for mer smørproduksjon. Dette vil ikke være tilstrekkelig, og vi tilrår derfor at det innføres reduserte tollsatser for å legge til rette for import, sier Morthen.

Les også: - Hvor er alt smøret blitt av?

Bakgrunn for smørmangelen
Bakgrunnen for smørmangelen er en uventet kombinasjon en uvanlig lav melkeproduksjon i høst og økt forbruk. Normalt skulle melkeproduksjonen tatt seg opp fra oktober, men økningen har vært betydelig mindre enn forventet. Per i dag er det produsert cirka 25 millioner liter mindre melk enn på samme tid i fjor. Økt etterspørsel etter smør og andre matlagingsprodukter har ytterligere forsterket denne ubalansen i markedet.

Tine har så langt i år levert omkring 1.000 tonn mer smør til forbrukermarkedet enn hva vi hadde gjort til samme tid i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere