Titusenvis får skattesjokk

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Kemneren trekker tilbake skattepenger. Sjekk om du blir rammet.

30.06.11 11:02

Tusenvis av nordmenn gleder seg til skattepengene kommer. Som NA24 skrev onsdag er pengene allerede på konto for de fleste skatteytere som får oppgjøret i juni.

Ifølge Skatteetaten kan 2,2 millioner nordmenn se fram til i snitt 9.900 kroner tilbake på skatten i løpet av de to neste ukene.

Men gleden blir kortvarig for mange. For har du ubetalte regninger til staten skatteoppkreveren skattepengene dine.

- Har du gjeld til kommunen i form av ubetalte kommunale tjenester og avgifter, restskatt fra tidligere år, bidragsgjeld eller andre former for offentlig gjeld kan skatteoppkreveren trekke fra dette før utbetaling, opplyser informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet til NA24.

Vil motregne 3,6 milliarder kroner
Og at det ikke bare er noe de kan, men gjør.

NAV har i år sendt ut forhåndsvarsel om skattemotregning til om lag 52.000 personer. Samlet gjeld i sakene som forsøkes motregnet er på hele 3,6 milliarder kroner. Størstedelen av kravene, 2,8 milliarder kroner, er knyttet til manglende betaling av barnebidrag. 800 millioner kroner er krav som følge av feilutbetalinger fra NAV samt trygdemisbruk.

- Hva vi får inn avhenger blant annet av om de personene som har gjeld til oss får penger igjen på skatten. Skattemotregningen er det største enkelttiltaket vi gjennomfører for å kreve inn gjeld, opplyser kommunikasjonsrådgiver i NAV Marianne Pedersen til NA24.

Det endelige resulatet av skattemotregningen blir ikke klart før i juli. I 2010 klarte NAV å få inn totalt 110 millioner kroner fra 14.700 skatteytere.

Jakter veiavgift
Statens innkrevingssentral i Mo i Rana ligger heller ikke på latsiden.

- I år forsøker vi å skattemotregne i overkant av 27.000 krav med totalsum 87.580.000 kroner. De aller fleste kravene, 26.405, dreier seg om manglende betaling av årsavgift på kjøretøy, opplyser avdelingsdirektør i innkrevingssentralen Hilde Seterdal til NA24.

Kommunale parkeringsgebyrer
Også kommunale krav blir forsøkt skattemotregnet.

- Vi har foreløpig motregnet 485 skattytere med tilsammen kr 1.25 millioner kroner. Kravene gjelder ubetalte parkerings- og eiendomsgebyrer, opplyser Erling Foss Evensen ved Oslo kemnerkontor.

Også i Bergen er skattefuten på farten:

- Så langt er i overkant av 1.00 skatteytere av totalt 119.000 skatteytere i kommunen motregnet. Vi har forelig ikke oversikt over totalkravet, opplyser økonomisjef Grethe S. Losnegaard ved Kemneren i Bergen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag