NA24.no

Tjen 30.000 på å binde renten

Sist oppdatert:
Tjen gode penger på fastrente. Sjekk regnestykket.

Flytende renter er på full fart oppover. Samtidig har bankenes fastrenter sunket de siste to ukene. Et regnestykke viser at fastrente nå lønner seg uansett om du velger å binde for tre, fem eller ti år.

Flytende rente øker - fastrenten synker
Etter at Norges Bank hevet styringsrenten i midten av mai har minst 25 banker fulgt opp og hevet sine utlånsrenter på lån med flytende rente (les mer her). Samtidig har de senket renta på fastrentelån.

Differansen mellom de beste fastrentelånene og lån med flytende rente har dermed minket. Et regnestykke der vi tar utgangspunkt i Norges Banks prognoser for renteutviklingen flere år fram i tid (den såkalte rentebanen) viser at fastrentelån nå lønner seg uansett hvilken type fastrente du velger.

I tabellen nederst i artikkelen ser du de ti billigste fastrentelånene for både tre, fem og ti års binding (boliglån på to millioner kroner med sikkerhet innen 60 prosent).

De billigste fastrentebankene
Beste fastrentelån for tre årsbinding finner vi hos KLP Banken som tilbyr en effektiv rente på 4,35 prosent. KLP Banken har også den beste fastrenten på fem års binding med en effektiv rente på 4,72 prosent. Fokus Bank stikker av med førsteplassen på listen over billigste fastrentelån over ti år med en effektiv rente på 5,15 prosent.

Neste oppgave er å sammenligne med de billigste boliglånene med flytende rente. I NA24s oversikt mandag 31. mai er det Storebrand Bank som i øyeblikket topper listen med en effektiv rente på 3,23 prosent (også her et boliglån på to milioner kroner med sikkerhet innen 60 prosent).

Dermed får vi en differanse på differanse mellom fastrentelån på henholdsvis tre, fem og ti år og lån med flytende rente: 1,12 prosent, 1,49 prosent og 1,92 prosent.

Prognoser for flytende rente
For å finne ut om fastrente lønner seg må vi se på markedsforventningene til fremtidig rente. En av de best kvalifiserte gjetningene finner vi hos Norges Bank. I sin rentebane gir sentralbanken sitt syn på det den anser som sannsynlig renteutvikling. La oss si det med en gang - ingen eksperter, selv ikke renteekspertene i Norges Bank, sitter med fasiten. Du må derfor ta regnestykket under med en liten klype salt.

(Mer om usikkerheten og fordeler og bakdeler ved fastrentelån Finner du her. En vurdering av kvaliteten på Norges Banks rentebane kan du lese mer om i denne utredningen fra siviløkonomstudenter ved NHH)

Renteutviklingskalkulator
Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger har laget en kalkulator som beregner om flytende rente vil være billigere enn fastrente. Renteutviklingskalkulatoren tar utgangspunkt i Norges Banks ferskeste rentebane. En pekefingerregel ar at bankens gjennomsnittlige boliglånsrenter ligger 1,25 prosentpoeng over styringsrenten.

Vi legger inn lånet vårt på to millioner kroner i kalkulatoren. Vi ønsker å få vite om det lønner seg å slå til på KLP Bankens fastrentelån på fem år (4,72 prosent). Kalkulatoren gir følgende resultat:

Tjen 6000 årlig på femårs fastrente
Som vi ser anslås gjennomsnittlig flytende rente i kommende tiårsperiode til 5,02 prosent. KLP Bankens fastrente på 4,72 prosent er altså 0,30 prosentpoeng lavere. Som kolonnen "Årstakt renteutgift" viser vil du altså tjene 6017 kroner hvert år i ti år fremover på å velge fastrentelånet.

Velger du ti års fastrente anslår kalkulatoren en gjennomsnittlig flytende rente i kommende tiårsperiode på 5,25 prosent. Beste tiårs fastrente hos Fokus Bank er 5,15 prosent. Differansen på 0,10 prosentpoeng betyr en årlig gevinst på 1997 kroner om du går for fastrenten.

På tre års sikt blir differansen i favør av fastrente 0,13 prosentpoeng og en årlig fastrentegevinst på 2668 kroner.

Her er landets beste fastrentebanker per torsdag 2. juni:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere