NA24.no

Tjener 200.000 mer enn kollegene

Foto: Thinkstock.com
Sist oppdatert:
I denne bransjen tjener menn 200.000 kroner mer enn sine kvinnelige kolleger.

SSBs ferske statistikk over lønninger i finansbransjen viser to ting: Lønningene er generelt høye med en gjennomsnittlig årslønn på 652.800 kroner for ansatte i heltidsstilling.

Det andre som peker seg ut er den store differansen mellom menn og kvinner.

Som SSBs statistikk viser i tabellen under er gjennomsnittlig faktisk månedslønn for heltidsansatte i finansbransjen 54.400 kroner, noe som tilsvarer en årlsønn på 652.800 kroner.

Tjener 223.000 mer enn kvinner
For menn i heltidsstilling er faktisk månedslønn i snitt 62.900 kroner, noe som gir en årslånn på 754.800 kroner. Kvinner i heltidsstilling må nøye seg med en gjennomsnittlig månedslønn på 44.300 kroner, tilsvarende en årslånn på 531.000 kroner.

Differansen opp til mennene blir dermed 18.600 kroner per måned - eller 223.000 kroner årlig.

Overvekt av menn i høyere stillinger
- Hovedforklaringen på lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i næringen er imidlertid at det er en overvekt av menn i høyere stillinger. Den generelle kjønns-segregeringen av arbeidsmarkedet gjør seg også gjeldende innen finansnæringen. Tilbakemeldinger fra både ledere og fagforening er at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i samme stilling i samme bedrift er små, sier asiisterende direktør i Finansnæringens Arbeidsgiverforening Alexander A. Lange til Nettavisen NA24.

Organisasjonene i næringen (Finansforbundet, FNO, FNH, Sparebankforeningen og FA) gikk for noen år tilbake sammen om et program for å tilrettelegge for å få flere kvinner i ledende stillinger i næringen.

- Programmet, som heter Futura, har bidratt til å identifisere og synliggjøre kvinnelige ledertalenter i -bedriftene og finansnæringen. Det arbeides videre med målsetningen om flere kvinner i høyere stillinger i næringen, og det er oppmuntrende å se at kvinnelønnen som prosent av menns lønn (heltidsansatte) har økt fra 68 prrosent i 2011, til 70 prosent i 2012, sier Lange.

1,6 mill
Som tabellen viser tjener administrerende direktører i gjennomsnitt 1.598.400 kroner årlig. Akademiske stillinger i finansbransjen gir i snitt 730.800 kroner årlig.

Høgskolestilling innen finans gir en årslånn på 570.000 kroner, mens en vanlig kontorjobb i snitt gir 432.000 kroner i årslønn.

Om statistikkgrunnlaget
Statistikken byggjer på et utvalg virksomheter i finansnøringen med til sammen 39.125 heltidsansatte og 3.933 deltidsansatte. Ifølge Bedrifts- og foretaksregisteret har finanstjenester til sammen 46.100 ansatte per september 2012.

Månedslønn er hovedobegrepet i lønnsstatistikken og omfatter avtalt månedslønn, uregelmessige tillegg og bonus. Overtidsgodtgjørelse er ikke medregnet i månadslønnen. Den avtalte månadslønnen blir målt på tidspunktet 1. september, mens bonus, uregelmessige tillegg og overtid er målt som et gjennomsnitt for hele året.

LES OGSÅ:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere