Tjener 7 mrd. på gebyrer

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Bankene skor seg på at du og jeg betaler regninger. I fjor tjente de sju milliarder kroner på gebyrer.

28.04.06 07:30

Bankene tjener gode penger, selv om forskjellen i rente mellom bankinnskudd og utlån er på et historisk lavmål. Lavere tap på utlån er en årsak, men minst like viktig er gebyrinntektene.

- Det er verdt å merke seg at antallet transaksjoner som skjer automatisk og elektronisk øker sterkt. Det betyr lavere gjennomsnittskostnad per transaksjon. Dessuten bruker færre bankfilialene, men likevel øker altså prisene på bankgebyrene, sier en kritisk underdirektør i Forbrukerrådet, Lasse Billiongton, til Dagsavisen.

Han oppfordrer forbrukerne til å flytte til en gebyrfri bank.

Carsten O. Five, tidligere Dine Penger-redaktør nå økonomisk rådgiver, viser til at bankene tradisjonelt sett har levd godt på den såkalte rentemarginen, forskjellen mellom det banken betaler deg i rente for sparepengene dine, og det du må betale i renter for lån. Han mener det er bra at bankene nå møter tøffere konkurranse fra utlandet.

Informasjonsdirektør Preben Røe i Finansnæringens Hovedorganisasjon avviser overfor Dagsavisen at gebyrene øker fordi rentemarginen er historisk lav og hevder prisen for elektroniske betalingstjenester har gått ned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.