*Nettavisen* Økonomi.

Tjener fett på bompenger

Hver fjerde krone du betaler i bompenger går til norske banker.

26.02.06 22:09

Hver fjerde krone du har betalt i bompenger de siste ti årene har ikke gått til å betale for veier eller tunneler, men til å betale renter til banken. Bankene har nemlig tjent fett på lån som norske bomselskaper har tatt opp.

5,4 milliarder
Mellom 1995 og 2005 har bankene tatt inn renter og omkostninger på mer enn 5,4 milliarder kroner, får TV 2 opplyst fra Vegdirektoratet. Det betyr at hver fjerde krone du som bilist har betalt i bompenger har gått til banken.

Regnet på en annen måte. Renteinntektene norske banker har håvet inn kunne dekket byggingen av bro over Hardangerfjorden to og en halv gang.

Dyr fastrente
En av årsaken til at bankene har tjent så godt er at mange bompengeselskap bandt renten for tidlig. Det betyr at en del bompengeselskap fortsatt betaler opp i åtte prosent rente på lånene sine. Det verste eksempelet vegdirektoratet kjenner til er 13,3 prosent rente.

Tirsdag blir bompengefinansieringen tema i Stortinget. Nå vil nemlig regjeringspartiene endre systemet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det vi vil se på er en ordning der man kan låne penger av Staten. Regjeringen vil utrede en prosjektfinansiering som gjør at man redusere utgiftene il utbygging av både vei og jernbane, sier SVs samferdselspolitiske talsmann, Hallgeir Langeland.

Han er irritert over at bankene skummer fløten på veiprosjekter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag