Tjener fett på Irak-krig

Foto: Atef Hassan (REUTERS)

Oljefondet investerer milliarder i selskaper som har tjent penger i Irak.

30.11.06 08:02

Les NA24 på mobil

Mer enn 150 selskaper har fått amerikanske forsvarskontrakter i krigsherjede Irak. Kontrakter til en verdi på godt over 300 milliarder kroner har blitt tildelt, hovedsakelig amerikanske selskaper. Flere av dem har blitt hardt kritisert, blant annet for store forsinkelser, uferdige prosjekter og overfakturering.

NA24 - din næringslivsavis

Kellogg, Brown & Root, som er det selskapet som har tjent aller mest på Irak-krigen, har fått Irak-kontrakter til en verdi av nær 11 milliarder dollar.

Omstridte kontrakter
Men engasjementet har vært omdiskutert. Selskapet, som eies av Halliburton, hvor visepresident Dick Cheney var sjef, har fått milliardkontrakter uten offentlig anbud. Flere av dem er ikke fullført og det har kommet konkrete beskyldninger om overfakturering og korrupsjon.

Men på tross av de omstridte kontraktene hadde Statens pensjonskasse – utland, som Oljefondet heter, investert godt over 350 millioner kroner i selskapet ved nyttår.

- Jeg er enig i at det er flere av disse selskapene man bør se nærmere på. Man bør se på hvilke vilkår kontraktene ble inngått under, sier daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Han forteller at Halliburton er et av disse, hvor det har vært veldig tette bånd mellom myndighetene og de selskapene som har fått kontrakten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fire milliarder kroner
Men Halliburton er på langt nær det eneste selskapet med fete Irak-kontrakter hvor Oljefondet har investert store beløp i aksjer.

Ved nyttår i fjor, som er den siste oppdaterte oversikten over fondets investeringer, var nær fire milliarder av den norske oljeformuen investert i selskaper som har fått lukrative Irak-kontrakter.

Den største investeringen er i American International Group, et selskap som ifølge Centre for Public Integrity hadde fått Irak-kontrakter til en verdi av 1,5 milliarder dollar i 2003 og 2004.

Ved nyttår hadde oljefondet investert over 2,8 milliarder kroner i selskapet, som spesialiserer seg på amerikanske entrepenørkontrakter i Midt-Østen og Afrika. Entrepenørselskapet Fluor Inc er et annet som har fått store Irak-kontrakter, som Oljefondet er inne i. IT-selskapet Lucent har fått Irak-kontrakter til en verdi av 75 millioner dollar, ifølge Centre for Public Integrity, mens Oljefondet har aksjer for over 100 millioner kroner i selskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke uttrekk
Men så langt har det ikke vært snakk om å trekke seg ut av selskaper som tjener penger på krigen i Irak.

- Jeg tror etikkrådet ganske fort ville konkludert med at det ikke er noe uttrekksgrunnlag for disse selskapene. Men jeg mener dette er ting som Norges Bank bør se på, nå som de skal begynne å drive aktiv eierskapsutøvelse, sier Hermstad.

Fra før har fondet trukket seg ut av selskaper som driver med klasevåpenproduksjon og produserer deler til atomvåpen. Miljøsynderen Freeport og fagforeningsknuseren Wal-Mart ble trukket ut i vår. Samtidig ble oljeselskapet Kerr McGee tatt inn igjen. Selskapet ble trukket ut i 2005, på grunn av sin virksomhet for den marokkanske regjeringen i okkupert Vest-Sahara. Ett år senere ble det tatt inn igjen.

Hermstad mener Kerr McGee er et relevant eksempel.

- De ble hevet ut, men tatt inn igjen da de trakk seg fra samarbeidet i Marokko. Neste gang et land finner på å invadere et annet, må man kunne sende et signal til markedet at det er selskaper man ikke investerer i, sier Hermstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.