NA24.no

Tjener mer på å streike enn å jobbe

Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, Mimi Bjerkestrand, leder for utdanningsforbundet, og Anders Folkestad, leder av Unio på Klingenberg Kino under Streikestart for UNIO.
Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, Mimi Bjerkestrand, leder for utdanningsforbundet, og Anders Folkestad, leder av Unio på Klingenberg Kino under Streikestart for UNIO. Foto: Varfjell, Fredrik
Sist oppdatert:
Noen får mer enn full lønn ved streik. Sjekk hvem.

Som NA24 fortalte i går får omtrent alle de offentlige ansatte som er i streik dekket opp hele lønnen av streikekassen i de ulike fagforbundene.

Les mer i saken: Får full lønn for å streike

Hovedprinsippet til fagforbundene som nå streiker er at ingen skal tape på å være i streik. Men forskjeller finnes og for noen grupper lønner det seg faktisk å streike sammenlignet med å motta vanlig lønn.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Dekker opp feriepenger
- Policyen i YS Stat er at de som er tatt ut i streik ikke skal tape på dette. Ifølge streikehåndboka vår får de streikende ikke normal lønn fra arbeidsgiver. De får utbetalt et streikebidrag som er like stor som nettolønnen. Det betyr utbetaling i henhold til lønnstabell A+B samt andre tillegg som ville blitt utbetalt under sykdom. Streikebidraget er ikke skattepliktig. I tillegg til dette så har vi et påslag som skal dekke redusert feriepengegrunnlag, opplyser leder av konfliktutvalget YS Stat Jens Christian Batt til NA24.

- Dette at streikebidraget er skattefritt, betyr det at de streikende uansett kommer ut av dette i pluss takket være redusert skattepliktig inntekt på neste års skatteoppgjør?

- Selv om streikebidraget er skattefritt, så er vårt streikebidrag netto inntekt etter at skatt er trukket fra. Selv om skattepliktig inntekt til neste år blir lavere, så har man betalt inn tilsvarende mindre i skatt. Resultatet av skatteoppgjøret blir derfor noenlunde det samme, sier Batt.

Streikende i Unio tjener på streik
Informasjon NA24 har mottatt fra fagforbundet Unio tilsier at mange vil tjene på å være i streik.

- Hovedprinsippet vårt er at absolutt ingen skal tape en krone på å være i streik. Vi tar i likhet med de andre forbundene høyde for at feriepengegrunlaget minker som følge av at lønnsutbetalingen minker. De streikende får streikebidrag i stedet for lønn. Siden streikebidrag ikke øker feriepengegrunnlaget kompenserer vi for det og de streikende får økt utbetaling nå, altså et slags forskudd på neste års feriepenger, eller rettere sagt forskuddsutbetaling av redusert feriepengeutbetaling til neste år, sier en talsperson ved Unios informasjonsavdeling til NA24.

Hun tillegger at siden regnestykket er komplisert og individuelt for hver eneste av de streikende. Derfor legger Unio godviljen til i utregningen for å sikre at absolutt ingen taper på være i streik.

- Beregningene vi gjør er romslige, slik at ingen taper på streiken. Som oftest vil den enkelte streikende komme ut på plussiden, selv om det ikke er veldig mange kroner det er snakk om, sier talspersonen i Unios informasjonsavdeling til NA24.

Marginal feriepengedifferanse
Informasjonssjef i LO Stat Stein Syrstad minner om at dersom streiken lykkes og de offentlige ansatte får et bedre tilbud vil det gi høyere lønn og høyere feriepengegrunnlag til neste år.

- Siden man blir trukket i lønn for de dagene streiken varer vil bruttolønnen bli noe lavere, trekket kan derfor føre til at feriepengegrunnlaget som blir opptjent i år blir noen kroner lavere enn det hadde vært uten trekk. Men dette er marginalt og vil knapt merkes sett i forhold til at lønnen blir høyere og skattetrekket lavere, sier Syrstad til NA24.

Når det gjelder feriepenger for 2012 blir de ikke berørt av streiken i år.

- Alle får feriepenger i juni på bakgrunn av feriepengegrunnlaget som ble tjent opp i fjor. Feriepengegrunnlaget er bruttolønn i opptjeningsåret minus feriepengene samme året. Feriepengene i ferieåret er 12 prosent av feriepengegrunnlaget. Hvis feriepengene er større enn lønn i fem skal arbeidstakeren ha utbetalt differansen. Sluttregningen for den enkelte avhenger selvfølgelig også om hvor lenge det streikes. Akkurat det er det umulig å si noe om nå, sier Syrstad.

Les også kommentar til streiken signert ansvarlig redaktør i Mediehuset Nettavisen Gunnar Stavrum: Streiken ingen taper på.

Du betaler deler av streiken
I utgangspunktet fylles streikekassene opp med kontigentene som de fagorganiserte betaler inn hvert år. Men også de som ikke er fagorganiserte er med på å fylle opp disse kassene, grunnet medlemmenes skattefradrag.

Dette fradraget går rett fra såkalt alminnelig inntekt i selvangivelsen, slik at man slipper å betale 28 prosent skatt. I år er fradraget for fagforeningskontingenten 3.750 kroner, etter at det er jekket opp til rekordnivåer av den nåværende regjeringen.

Det betyr at for hver person som benytter seg av fradraget på 3.750 kroner er det 1.050 kroner som ikke kan brukes på andre velferdsgoder. Les mer i saken: Du betaler lønnen til alle som streiker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere