*Nettavisen* Økonomi.

Tjener over kravet, men kona kastes ut

Ronny Johansen Elena.

Ronny Johansen Elena. Foto: Privat.

- Må man være statlig ansatt for å få lov til å leve med den man elsker? spør Ronny (48).

23.01.13 15:32

Nettavisen NA24 setter i flere artikler fokus på regjeringens innvandringsregler og problemene de skaper for vanlige norske borgere.

I saken om norske Roar og thailandske Angkana kom det frem at parets felles barn, Kjell-Markus (7 mnd.), må leve uten mamma fordi pappa tjener for lite. I artikkelen om norskamerikanske Emily og Bjørn Olav får vi vite at det unge ekteparet sannsynligivs må flytte til USA fordi Bjørn Olav, til tross for at han snart er ferdig utdannet elektriker, tjente for lite som elektrikerlærling i 2011.

Les sakene her:

Nå viser deg seg at selv om nordmenn tilfredsstiller inntektskravet, som er på 240.000 kroner per år, kan det være svært så vanskelig å få ektefellen til Norge.

Fant kjærligheten i Ukraina
Ronny Johansen (48) har i over 20 år tjent gode penger som ingeniør og automasjonstekniker i oljeindustrien på Vestlandet og i Nordsjøen.

I august 2010 møtte han ukrainske Elena via internett.

- Forholdet utviklet seg raskt og det tok ikke lang tid før vi begynte å besøke hverandre. I mars 2012 kom til Norge på forlovelsesvisum og vi giftet vi oss samme måned. Stor var overraskelsen da vi senere på året fikk avslag på familiegjenforening, forteller Ronny til Nettavisen NA24.

Forstår lite av begrunnelsen for avslaget
Det mest overraskende var begrunnelsen for avslaget.

- I fjor hadde jeg en kombinasjon av lønn og arbeidsledighetstrygd. Lønnen var på cirka 370.000 kroner, bare det mer enn nok til å tilfredsstille inntektskravet. I året før, skatteåret 2011, tjente jeg cirka 850.000 kroner. Jeg må tilbakek til 90-tallet for å finne et år hvor inntekten min var under dagens inntektskrav, sier Ronny.

Han har studert regelverket og finner ikke ut årsaken til at UDI kunne avslå på grunn av inntektskrav.

- Jeg vet at dersom du har mottatt sosialtrygd, så mister du retten til familigjenforening. Men det gjelder jo ikke meg, sier Ronny.

Ser på fremtidig inntekt
I tilbakemeldingene han har fått fra UDI kommer det frem at det er problematisk at han jobber på provisjon og at usikker inntekt i kommende år, skatteåret 2013, er grunnen til avslaget.

- Selv om jeg er provisjonslønnet burde jo min lønnshistorie være nok. Og selv om jeg skulle vært vanlig ansatt, så har jo ikke arbeidskontrakter noen fremtidsgaranti om lønn utover oppsigelsestid på tre måneder, sier Ronny.

Han lurer nå på om man må være statlig ansatt for å få lov å leve med den man elsker.

I et skriv til UDI fortalte Ronny at han mest sannsynlig ville skrive under en provisjonskontrakt innen utløpet av januar 2013 som garantert ville gi ham en lønn over minsteinntektskravet.

- Den har jeg nå fått, men UDI tok ikke hensyn til skrivet mitt der jeg opplyste om dette, sier Ronny.

Må ut innen utløpet av januar
Han er oppgitt og har klaget saken inn for Utlendingsnemda.

- Men min kone er visst så ”farlig” at hun ikke en gang kan være her til at saken er endelig avgjort. Hun må ut av landet innen 31. januar, sier en oppgitt Ronny.

Viser til regelverket
På grunn av taushetsplikten kan ikke UDI ikke kommentere Ronny og Elenas konkrete sak overfor Nettavisen NA24.

UDI viser for øvrig til regelverket om krav til inntekt.

I et tidligere svar til Nettavisen NA24 sier områdelederen for familieinnvandringssaker i UDI, Snorre Sæther følgende:

- For å hente inne en ektefelle til Norge er det en forutsetning at underholdskravet er oppfylt. Underholdskravet fremgår av utlendingsregelverket og er politisk bestemt, mens UDIs oppgave er å håndheve regelverket. Kravet innebærer at den som bor i Norge har tjent 88 prosent av lønnstrinn 19 siste likningsår (cirka 242.000 krner). Et av formålene med dette inntektskravet er at personer som kommer til Norge skal være selvforsørget og ikke måtte være avhengig av støtte fra staten for å klare seg økonomisk, sier Sæther.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.