*Nettavisen* Økonomi.

Tjener penger på studielånet

Enten du studerer religion, kjemi eller reiseliv. Her er rådet du bør følge.

10.08.07 13:40

Som student får du som de fleste vet mulighet for støtte fra Statens lånekasse for utdanning. For kommende studieår er den maksimale støtten på 82.900 kroner.

Noen vil synes dette er for lite, andre akkurat passe, mens en tredje gruppe ikke har behov for eller ønsker å ta opp lån.

- Tjen penger på lånet
Uansett om du ikke skulle ha behov for å ta opp lån for å klare deg gjennom studietiden, bør du likevel alltid ta opp maksimalt studielån.

- Et studielån har en del egenskaper ved seg som du ikke finner ved andre lån. En av fordelene er at lånet er rentefritt under studietiden. Dette kan du utnytte til å tjene penger, forklarer Pengeforlagets ekspert på privatøkonomi, Rune Pedersen, til Nettavisen.

«Studielånet kan du utnytte til å tjene penger.»

Rune Pedersen

To måter
Det er to hovedmåter dette lånet kan sikre deg en økonomisk gevinst på, forklarer han.

- For det første. Skulle du klare å spare deler av lånet, eller i beste fall hele summen, så kan du plassere dette på en vanlig høyrentekonto eller en BSU-konto. Dermed er du garantert gratis renteinntekter hvert år. Eventuelt kan du plassere lånet i produkter med høyere forventet avkastning, slik som aksjefond, men da må du være klar over at du risikerer å tape pengene, sier Pedersen.

Se Nettavisens oversikt over de beste høyrentekontoene her.

Les mer om BSU og se oversikten over de beste bankene her.

Les mer om aksjefond og se oversikten over de beste fondene her.

- Den andre hovedgrunnen til at studielånet er så gunstig rent økonomisk, er at når renten først begynner å løpe etter endt studium så er denne forholdsvis lav. De fleste vil etter hvert tenke på å kjøpe seg en bolig, og da vil som oftest studielånet ha en lavere rente enn boliglånsrenten. Har du spart opp studielånet under studietida vil du dermed få en billigere finansiering av boligen enn hvis du måtte ta opp alt lånet ditt som boliglån, forklarer Pedersen.

Fastsettelse av renten
Den flytende renten på studielånet er for tiden 4,9 %, men vil øke til 5,3 % i fjerde kvartal.

Her finner du Nettavisens oversikt over de laveste flytende boliglånsrentene.

Den flytende renten i Lånekassen blir bestemt ut ifra renten på kortsiktige statspapirer, såkalte statsveksler. Rentefastsettelsen henger litt etter, så renten for det gjeldende kvartalet blir til enhver tid bestemt ut ifra gjennomsnittsrenten for to kvartal tidligere.

Derfor vil renten i Lånekassen være relativt sett lavere enn boliglånsrenten i et stigende rentemarked, mens det vil være motsatt i et fallende rentemarked.

Den faste renten på studielånet ligger for tiden på 5,8 %, både for 3 og 5 års binding.

Her finner du Nettavisens oversikt over de laveste fastrentene.

Fastrenten i Lånekassen bestemmes ut ifra statsobligasjoner med tilsvarende løpetid. Renten for det gjeldende kvartalet bestemmes ut ifra gjennomsnittet av statsobligasjonene to måneder før.

Både på den flytende og den faste renten kommer det et gebyr på ett prosentpoeng.

Flere fordeler
Andre fordeler med studielånet er:

HTML EMBED
  • Lånene gis uten sikkerhet, og tar derfor ikke opp «panteplass».
  • Lånene har også en innebygd gjeldsforsikring, som gjør at lånet slettes ved død og forminskes eller slettes ved uførhet. Denne forsikringen er også verd en god del.
  • Du er sikret rentefritak ved for eksempel sykdom og arbeidsledighet med varighet over tre måneder.

Krav
Studiestøtten består av to deler, en lånedel og en stipenddel. Opptil 40 % av støtten gis som stipend hvis du oppfyller en del kriterier, hvis ikke vil dette isteden bli gitt som lån.

For i det hele tatt å få stipend må du være flyttet ut fra foreldrene dine. Dernest må du bestå alle eksamener som utgjør et fullt studium det aktuelle semesteret.

Inntektsgrenser
Mange vil selv med fullt studielån synes at beløpet er for lite til å leve av. Derfor velger mange å jobbe ved siden av studiene.

For at ikke hele eller deler av stipendet skal bli gjort om til lån, må du passe på at du ikke tjener for mye. I 2007 er grensen for hva du kan tjene 116.983 kroner. For 2008 er grensen økt til 122.247 kroner.

Varer studiet i sju eller færre måneder per kalenderår, økes disse summene til henholdsvis 292.458 og 305.618 kroner.

Skulle du tjene mer enn disse grensene blir stipendet ditt redusert med fem prosent per måned av den inntekten som er over fribeløpet.

Formuesgrenser
Skulle du ha en større formue risikerer du også å få avkortet stipendet. Her går grensen på 231.426 kroner i 2007 og 241.840 kroner i 2008.

Har du høyere formue enn dette blir stipendet ditt redusert med to prosent per måned av den delen av formuen som er over frigrensene. Har du barn gjelder høyere fribeløp.

Alle studenter blir automatisk kontrollert når likningen er ferdig, det vil si ett til to år etter at du fikk pengene.

Mer utfyllende informasjon finner du på Lånekassens hjemmesider.

Les flere saker om privatøkonomi her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.