NA24.no

Tjener ti millioner mer enn sjefen

Sist oppdatert:
StatoilHydro-topp Tore Torvund fikk nesten ti millioner mer i lønn enn Helge Lund.

Statoil-sjef Helge Lund kunne krone seg med åtte millioner kroner i lønn og bonus i fjor. Men dette er smuler sammenlignet med hva konserndirektør Tore Torvund satt igjen med.

NA24 - din næringslivsavis

Tore Torvund kom inn i Statoil etter fusjonen 1. oktober i fjor. Det ga han totalt 17,8 millioner kroner i skattbar inntekt.

Omstridte opsjoner
Mesteparten av disse pengene, hele 14,3 millioner kroner, kommer fra aksjeopsjoner. Det var denne omstridte opsjonsavtalen som førte til at Jan Reinås måtte gå av som styreleder i Hydro og Hydro-sjef Eivind Reiten til slutt sa fra seg rundt 8 av de 28 opsjonsmillionene han var tiltenkt.

Les også: Forlater Hydro i protest

Torvunds lønn står mer i stil til lønningene ellers i konsernet. Torvund var i Statoil-systemet den femte best lønnede, med 2,7 millioner kroner i inntekt. I tillegg kom en bonus på 700.000 kroner.

Til sammenligning mottok konsernsjef Helge Lund 5,2 millioner kroner i lønn, samt 2,5 millioner kroner i bonus. Lund har, dersom han skulle slutte som sjef i StatoilHydro, i tillegg krav på lønn i oppsigelsestiden i et halvt år, pluss to års etterlønn. Det vil si at han får over ti millioner kroner i etterlønn. I tillegg har han aksjer i selskapet som han kan løse inn, samt tjent opp gode pensjonsrettigheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Les også: Bonusmillioner til Lund

Femteplass
Peter Mellbye, Peter Mellbye, konserndirektør for internasjonal undersøkelse og produksjon, mottok 3,2 millioner kroner i lønn, samt 1 mill. i bonus.

Margareth Øvrum, konserndirektør for teknologi og ny energi var tredje best lønnede med 2,9 millioner kroner i lønn, samt 1 mill. i bonus. Også Eldar Sætre, konserndirektør for økonomi og finans, var bedre lønnet enn Torvund, med 2,8 millioner kroner i lønn, samt en bonus på 1,15 millioner kroner.

Tore Torvund kom til StatoilHydro fra stillingen som konserndirektør for Hydros olje- og energivirksomhet. Han tiltrådte som konserndirektør med ansvar for Undersøkelse og produksjon i StatoilHydro 1. oktober 2007. Han var konserndirektør for Hydros olje- og energivirksomhet fra januar 2000 og fram til fusjonen mellom Statoil og Hydro ble gjennomført.

Konkurransedyktig, men ikke ledende
StatoilHydro har relativt strikt lønnspolitikk.

Selskapet satser både på å utvikle en «verdibasert prestasjonskultur», som skal skape verider for eierne. I det ligger det at selskapet skal være «konkurransedyktig i arbeidsmarkedet uten å fremstå som lønnsledende».

Av årsrapportene til Yara, Orkla og Aker kommer det frem at StatoilHydro nettopp ikke er lønnsledende, men tross alt konkurransedyktig på lønn. Yaras toppsjef, Thorleif Enger, hadde nesten dobbelt så mye utbetalt i fjor som Helge Lund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere