Gå til sidens hovedinnhold

Tjent 1 mill. på 10 år

SAS har nesten ikke tjent noe som helst de ti siste årene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De siste ti årene har SAS hatt en omsetning på over 470 milliarder kroner, men det totale resultatet, utenom salg av eiendeler og engangsposter, har ikke selskapet tjent mer enn 1 million kroner. Det tilsvarer en margin på 0,0002 prosent, ifølge E24.se

NA24 - din næringslivsavis

Fire av de ti siste årene har selskapet tjent penger og to av dem har SAS nådd sitt finansielle mål på en kontantstrømavkastning på investeringer (CFROI) på over 20 prosent i gjennomsnitt over konjunktursykelen.

I dag meldte SAS Sverige at de innstiller all trafikk fra fredag morgen. Ledelsen kastet et nytt bud til de kabinansatte inn i konflikten klokken 10 torsdag, men det er uklart hva det inneholder, melder di.se.

NA24 meldte tidligere i dag at en streik er beregnet til å ramme seks flygninger mellom Oslo og Stockholm den første dagen med streik.

Svindyr streik
- Det økonomiske tapet blir på rundt 30 millioner kroner daglig mens streiken varer. I tillegg forplanter tapet seg i to-tre uker etter streiken, fordi de reisende velger andre flyselskaper, sier flyanalytiker Steven Brooker i Enskilda Securities til Finansavisen.

SAS-konsernets sterke posisjon i det skandinaviske markedet gjør imidlertid sitt til at streiken fort blir glemt, sier han.

Flere trekker seg
I Norge har flere store konsern valgt alternativer til SAS som flypartner. Nå kommer de viktige svenske storkonsernene etter. Torsdag var både Electrolux og Ericsson ute med trusler om å trekke sine storkundeavtaler hvis deres ansattes flyreiser igjen blir rammet.

SAS-sjef Mats Jansson mener at streiken som er varslet til fredagen vil ramme 20.000 passasjerer per dag og gi en negativ effekt for SAS på rundt 20 millioner kroner daglig. I tillegg er det en rekke indirekte kostnader.

Jansson vil nå ha bort det han mener er en streikekultur i SAS, og viser til at hans selskap og Alitalia er på streiketoppen i Europa.

- Skutt ned Wright-brødrene
Investorlegenden Warren Buffett har tidligere pekt på at den amerikanske flybransjen siden starten i 1903 ikke har tjent penger i det hele tatt. Og han la til at en fremsynt kapitalist som den 17. desember 1903 så brødrene Orville og Wilbur Wright vingle til værs i sin Flyer I, burde skutt den ned og spart investorer for hundre år med elendighet.

Les NA24 kommentarene: Hjelp, vi flyr! og Når politikere bygger fly

Det er lite som tyder på at lønnsomheten utenfor USA over tid har vært vesentlig bedre, noe SAS har vært et eksempel på de ti siste årene.

SAS-aksjen falt med 0,96 prosent til 154,40 kroner på børsen i Stockholm, men på børsen i Oslo steg den med 2,58 prosent til 139 kroner på lavt volum.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot