*Nettavisen* Økonomi.

Tjente 20 millioner på 13 måneder

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Knut N. Kjær vil bli sentralbanksjef, men har tjent ti ganger så mye på mellomspill i finansbransjen.

29.09.10 16:24

Tidligere oljefondsjef Knut N. Kjær dukket mandag opp som uventet søker på stillingen som sentralbanksjef etter Svein Gjedrem.

Les mer: Tungvektere kjemper om Gjedrems jobb

Det gjør han etter et kort, men svært lønnsomt, mellomspill i amerikansk finansbransje.

I sommer sluttet Kjær etter 13 måneder som nestsjef i rådgivningsselskapet RiskMetrics i New York. Det skjedde etter at RiskMetrics ble kjøpt opp av MSCI, tidligere Morgan Stanley Capital International, for totalt 1,55 milliarder dollar.

Kort, men lønnsomt
Beregninger NA24 har gjort viser at Kjær på dette korte mellomspille trolig har tjent over 20 millioner kroner.

Kjærs inntekt på de 13 månedene i den amerikanske finansmetropolen er sammensatt av en rekke ulike elementer, som fremgår av dokumenter levert inn til det amerikanske finanstilsynet Securities and Exhange Commision.

For det første hadde han en fastlønn på 400.000 dollar i året. Dessuten hadde han en bonus på inntil 960.000 dollar i året. På 13 måneder kan fastlønn og bonus utgjør over 8 millioner kroner, og det er grunn til å tro at det er blitt bra bonusuttelling siden selskapet ble kjøpt opp til en god pris.

Så kommer en opsjonspakke som ga rett til å kjøpe 400.000 aksjer i RiskMetrics. Oppkjøpet fra MSCI skjedde med kontanter og MSCI-aksjer og ga Kjær en gevinst på rundt 4,50 dollar pr. aksje. Dette tilsvarer drøyt 10 millioner kroner.

I tillegg hadde Kjær avtale om en kontant sluttpakke på 437.260 dollar, rundt 2,5 millioner kroner.

Totalt blir dette rundt 21 til 22 millioner kroner hvis det ble gitt full bonus.

Kjær har også hatt andre frynsegoder, som dekning av flyttekostnader, forsikring og pensjon for ektefelle.

I stillingsannonsen for jobben som sentralbanksjef opplyses det at lønn fastsettes «etter avtale». Men Kjær kan neppe unngå kraftig inntektsfall. I 2009 tjente Svein Gjedrem 1,8 millioner i lønn og frynsegoder. I tilegg kommer verdien av en pensjonsavtale.

Årslønnen som sentralbanksjef tilsvarer altså omtrent det Kjær dro inn hver måned i New York.

Risiko
RiskMetrics var opprinnelig en del av finanskonsernet JPMorgan Chase, men ble skilt ut i 1998. Selskapet har spesialisert seg på systemet for å håndtere risiko i finansbransjen.

Kjær (54) ledet oppbyggingen av oljefondet fra 1998 til 2007, og sluttet dermed rett før finanskrisen påførte fondet store verdifall. Han er sosialøkonom og har arbeidet både hos Universitetet i Oslo, Statistisk Sentralbyrå, Storebrand og analysefirmaet ECON, som han var med på å etablere.

Kjær selv vil ikke kommentere lønnsforholdene. - Jeg bekrefter at jeg har søkt. Forøvrig har jeg ingen kommentar, sier han til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.