*Nettavisen* Økonomi.

Tjente 239 millioner på andres penger

Bjørn Kjos har grunn til å glise med rekordresultat i Bank Norwegian. Foto: Berit Roald (NTB/Scanpix)

Rå butikk å eie egen bank.

21.05.14 11:34

Mens Norwegian kansellerer 38 flyvninger om dagen på grunnav salgssvikt, er det lite som svikter i Bank Norwegian AS.

Bankens årsresultat for 2013 endte på hyggelige 239 millioner kroner, en økning på 45 prosent, eller nærmere 75 millioner kroner, sammenlignet med året før.

Bank Norwegian er et heleid datterselskap av Norwegian Finans Holding ASA, hvor flyselskapet Norwegian Air Shuttle er den største eieren - med en eierandel på 20 prosent.

Av andre eiere er både institusjonelle og private investorer i Norge og i utlandet, og blant dem er alpinstjernen Aksel Lund Svindal som eier 0,65 prosent av aksjene i banken gjennom morselskapet.

Andre kjente medeiere er rallytoppen Petter Solberg og finanstoppene Arne Fredly, Torstein Tvenge og Arne Blystad.

Slår seg frem i Sverige

Det var i slutten av 2007 banken startet sin virksomhet, med å tilby gebyrfrie innskuddskontoer og forbrukslån distribuert via internett. Banken tilbyr også Norwegian Reward som er et kombinert Visa kredittkort og fordelskort for flyselskapet Norwegian.

I mai 2013 startet banken med virksomhet også i Sverige, og dette, kombinert med økt utlånsvekst i det norske markedet, er forklaringen på at årsresultatet forbedret seg så radikalt, sammenlignet med året før.

«Det ble rekruttert nærmere 90.000 kunder i løpet av året», heter det i årsberetningen.

Ved utgangen av året hadde Bank Norwegian 303.100 kunder, hvorav nærmere 210.000 av disse er kredittkortkunder.

Foruten økt utlånsvekst i Norge og etablering i Sverige skriver selskapet i sin årsberetning at økt kostnadseffektivitet, samt stabil kredittkvalitet var med på å bidra til det positive oppsvinget.

Fakta

Bank Norwegian

Attraktiv kreditt

Renteinntektene utgjorde 636 millioner kroner, som er en økning på nærmere 177 millioner kroner sammenlignet med året før.

Andre driftsinntekter utgjorde nærmere 63 millioner kroner, som er en forbedring på 24 millioner kroner fra 2012.

Grunnet høyere kredittkortaktivitet økte netto provisjonsinntekter med nærmere 16 millioner kroner, og utgjorde 52,5 millioner kroner i 2013.

Driftskostnadene endte ved utgangen av året på nærmere 284 millioner kroner, som er en økning på 70,5 millioner kroner sammenlignet med 2012.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.