NA24.no

(Scanpix)

Tjente 24 kroner timen

Sist oppdatert:
Økokrim fant en rekke bevis på sosial dumping på Ansgar hotell. Arbeidsgiveren slipper unna.

21. mai i fjor slo Økokrim og Arbeidstilsynet til mot Ansgar hotell i Møllergata 26 i Oslo, etter mistanke om sosial dumping i forbindelse med ombyggingen av det Choice-eide hotellet.

Etter å ha funnet en rekke lovbrudd henlegger nå Økokrim den såkalte Engra-saken.

«Økokrim har konkludert med at lønns- og arbeidsforholdene til de bosniske arbeiderne ved ombygningen av Ansgar hotell var ulovlige. Saken mot arbeidsgiveren Engra d.o.o. and Partners blir likevel henlagt fordi Norge ikke har mulighet til å forfølge selskapet i Bosnia. Grunnen er blant annet at Bosnia står utenfor Schengen-samarbeidet», skriver Økokrim.

- En rekke lovbrudd
Videre skriver Økokrim at deres etterforskning av arbeidsforholdene på byggeplassen i Møllergata 26, viser at arbeidsgiveren, det bosniske selskapet Engra d.o.o, gjorde seg skyldig i en rekke lovbrudd:

- fiktive arbeidskontrakter og timelister ble presentert for byggherren og norske myndigheter
- den reelle lønnen til arbeiderne lå betydelig under allmenngjøringslovens krav til minstelønn
- betydelig brudd på norske arbeidstidsbestemmelser

- Dette er svært grovt
Politiadvokat Aud Ingvild Slettemoen i Økokrim sier til NA24 at det er frustrerende å måtte henlegge en så alvorlig sak.

- Vi liker ikke dette. Det dreier seg om 32 bygningsarbeidere som etter reglene om minstelønn skulle timelønnen for de 32 ansatte ha vært på rundt 120-135 kroner. De fiktive kontraktene og timelistene viste en lønn på rundt 135 til 165 kroner per time og 37,5 timers normalarbeidsuke. Etter de reelle kontraktene var timelønnen betydelig lavere, ofte bare på rundt 24 – 35 kroner per time, og normalarbeidsuken var på minst 60 timer, sier Slettemoen til NA24.

- De har hatt en arbeidsuke langt utover det lovlige, og i tillegg har arbeidsgiver presentert timelister ovenfor myndighetene som er fiktive. Dette er et svært grovt tilfelle av sosial dumping, sier Økokrim-advokaten til NA24.

Forelegg på 3-4 millioner kroner
- Vi anslår at lovbruddene i utgangspunktet kunne tilsi forelegg og inndragning hos arbeidsgiveren i en størrelsesorden på rundt 3-4 millioner kroner eller mer, men har likevel besluttet å ikke forfølge saken mot Engra d.o.o and Partners videre. Bakgrunnen for dette er at man fra norsk side ikke har mulighet til å påtvinge selskapet eller dets ledelse å møte for norske domstoler eller å gjennomføre en norsk straffereaksjon, blant annet fordi Bosnia står utenfor Schengen-samarbeidet. Å sette i gang en strafferettslig forfølgning er da ikke hensiktsmessig, skriver Økokrim.

Videre skriver Økokrim at deres etterforsking ikke har funnet det bevist at personer hos den norske byggherren Realinvest Holding AS, hadde slik kjennskap til de reelle lønns- og arbeidsforholdene at det gir grunnlag for strafferettslig forfølgning. Det samme gjelder det norske selskapet Engra Norge AS, som i dag er under avvikling.

- Dette er lite tilfredsstillende
Økokrim skriver at de finner det lite tilfredsstillende å måtte henlegge en sak der det er avdekket et så grovt tilfelle av sosial dumping.

- Vi mener det er grunn til å vurdere om regelverket som skal sikre etterlevelsen av allmenngjøringsloven, bør styrkes ytterligere. Det er med virkning fra 1. januar 2010 gitt nye regler i allmenngjøringsloven om solidaransvar, hvor det åpnes for at det kan gis forskrifter om at også byggherren kan holdes ansvarlig for at arbeidstakerne skal få utbetalt minstelønnen etter allmenngjøringsloven med forskrifter. Vi mener denne saken viser at det er grunn til å vurdere å gi en slik forskrift for å trygge arbeidernes rettigheter i liknende saker i fremtiden. I tillegg kan andre tiltak vurderes, for eksempel en styrking av byggherrens plikt til å påse at utenlandsk entreprenør følger allmenngjøringslovens regler, skriver Økokrim.

Aasrud: - Beklagelig
Også i Arbeids - og inkluderingsdepartementet har de notert seg henleggelsen.

- Det er sterkt beklagelig at utenlandske arbeidstakeren blir utsatt for grov sosial dumping og at de ansvarlige ikke kan straffeforfølges. Vi har gått grundige runder med Økokrim og Arbeidstilsynet for å forsikre oss om at det som kan gjøres er gjort i denne konkrete saken, og vi vil nå se på hvordan vi kan unngå liknende saker i framtiden, sier arbeidsminister Rigmor Aasrud.

Stordalen ville avvente
Choice-eier Petter Stordalen engasjerte seg i fjor sterkt i saken.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Hotellkongen raste og sa at han garanterte for at hver eneste som hadde satt skoene sine der inne skulle få hver eneste krone de har krav på. På sin egen blogg skrev Stordalen at han venter på Økokrim, men at de også at har betalt en del til bosnierne.

- 3. desember i fjor overførte vi i Choice NOK 100 000 til hver av de fem bosninske bygningsarbeiderne som var orgiansert i OBF, tilsammen NOK 500 000. Entreprenøren som ansatte arbeiderne og har det formelle ansvaret, har vi ikke hørt mye fra, skriver han.

- Nå venter vi spent på Økokrims rapport. Den vil komme med en endelig konklusjon om både arbeidsforhold og ansvarsforhold. Vi håper de har klart å få et godt bilde av en komplisert sak. Vi er stolte av det ansvaret vi har tatt hittil, men vil selvsagt se på saken igjen når rapporten til Økokrim foreligger, meldte Choice-sjefen.

- Gutta er kjempeskuffa, hvis Stordalen mener at saken med dette er over, og at de har betalt ut det de skal, så er jeg sterkt uenig i det. Jeg mener at det som har foregått her, har vært en helt annen størrelsesorden enn de 500.000 kronene som er utbetalt hittil, saJonas Bals Oslo i Bygningsarbeiderforening til P4 da.

Les mer her: - Gutta er kjempeskuffa

NA24 har foreløpig ikke fått kontakt med Petter Stordalen og Oslo Bygningsarbeiderforening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere