*Nettavisen* Økonomi.

Tjente 692 milliarder for Norge

Direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne mannen har god grunn til å glise.

28.02.14 10:28

Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, har lagt bak seg et kanonår. Avkastningen steg samlet med 15,9 prosent.

I fjor passerte fondet for første gang 5.000 milliarder kroner.

Aksjefest
Fasiten viser at fondet hadde en verdi når 2014 startet på 5.038 milliarder kroner, en økning på mer enn 1.200 milliarder fra inngangen til året.

Fondet hadde en avkastning på 692 milliarder kroner. Det ble tilført 239 milliarder kroner, mens en svakere krone økte kroneverdien av fondet i løpet av året med 291 milliarder kroner.

Det var spesielt investeringene i aksjer som dro opp resultatet.

- Resultatet var drevet av aksjeinvesteringene. 2013 var et år med flere usikkerhetsmomenter i verdensøkonomien, men likevel så vi en bred oppgang i aksjemarkedene, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 26,3 prosent. Renteinvesteringene fikk en nullavkastning, mens investeringer i eiendom ga en avkastning på 11,8 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er utviklingen i fondets markedsverdi siden oppstarten.


Halvparten er gevinst
Avkastningen var 1,0 prosentpoeng høyere enn referanseindeksene fondet måles mot, noe som er utrolig sterkt når man hensyntar fondets størrelse.

- I 2013 gjennomførte vi fondets første eiendomskjøp i USA. Investeringene i eiendom vil øke betydelig i årene som kommer, og vi har styrket organisasjonen med dette for øyet det siste året, sier Slyngstad.

Ved utgangen av 2013 var den samlede tilførselen siden fondets oppstart på 3.302 milliarder kroner, mens fondets samlede avkastning var på 1.799 milliarder kroner.

Investeringene i fondet var fordelt med 61,7 prosent i aksjer, 37,3 prosent i rentepapirer og 1,0 prosent i eiendom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.