Tjente 900 millioner kroner på rekordtid

Foto: (www.tvi.ua)

Alkoholiker solgte rigg for 2,3 milliarder. - Økokrim bør se på dette.

21.04.12 16:36

Ukrainsk og latvisk presse har i lang tid etterforsket en meget mistenkelig transaksjon.

I løpet av noen måneder i fjor vår steg en rigg med rundt 900 millioner kroner i verdi.

- Økokrim må se på RS Platous rolle

I de offisielle papirene er de to latvierne Stan Gorin og Erik Vangeles sentrale, men undersøkelsene viser at Stan Gorin benekter å ha undertegnet på noe som helst - mens Erik Vangeles angivelig er en halvblind, hjemløs alkoholiker.

- Slik saken er fremstilt i pressen, kan det virke som at Økokrim bør se på transaksjonen og RS Platous rolle som megler, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge til NA24.

Økokrim ønsker selv å holde kortene tett til brystet.

- Vi kommenterer ikke hva vi ser på, eller hva vi ikke ser på, sier Økokrim-sjef Tron Eirik Schea til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

John Fredriksens Seadrill er dratt inn i en pikant internasjonal svindelsak.

Seadrill, som var den opprinnelige selgeren, solgte riggen for i underkant av 250 millioner dollar, noe flere riggmeglere NA24 har snakket med, mener er reel markedsverdi på salgstidspunktet.

En slik rigg som Seadrill solgte, var nettopp det det ukrainske statsoljeselskapet trengte til Svartehavet.

Offisielt innbød Naftogaz derfor til en internasjonal konkurranse, og fikk to bud - ett på 400 millioner dollar og et på 410 millioner dollar.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

900 millioner borte

Begge budene lå altså minst 150 millioner dollar over markedspris, og det oppsiktsvekkende er at det var de samme latviske stråmennene som stod bak begge «tilbudene».

Dette ble først avslørt av den ukrainske ukeavisen Dzerkalo Tyzhnya (Ukespeilet).

Nærmere 900 millioner kroner er borte. Spørsmålet Økokrim nå må stille seg, er om RS Platou visste at riggen steg med 900 millioner i verdi, og at den norske riggmegleren har medvirket til at de latviske stråmennene har kunnet gjennomføre den eventuelle svindelen.

Halvblind alkoholiker

NA24 skrev i detalj torsdag, om den halvblinde alkoholikeren som solgte en rigg til 2,3 milliarder kroner.

LES HELE SAKEN HER

Verdens største riggreder, John Fredriksen, er dratt inn i en internasjonal opprulling av korrupsjon, våpensalg og narkotika. Sentralt står 900 millioner kroner fra en rigghandel. Sentralt står hans hoffmegler, RS Platou.

Til Dagens Næringsliv opplyste RS Platou at de fikk vite at riggen skulle til Ukraina, men forhandlet bare direkte med mellommennene i det britiske stråselskapet Highway Investment Processing LLP.

HTML EMBED

- Jeg er skamfull

Undersøkelser av de to «tilbyderne» viser at det er falske selskaper, med nettsteder strartet i den ukrainske hovedstaden Kiev.

De ukrainske journalistene peker på landets oljeminister Yuriy Boyko når forsøker å finne ut hvor de rundt 900 millioner kroner tok veien.

- Jeg er skamfull over at Latvia er involvert i en så åpenbar offshore-svindel, sier Latvias økonomiminister i en kommentar.

Det har ikke lykkes NA24 å få en kommentar fra RS Platou-sjef, Peter Anker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.