Gå til sidens hovedinnhold

- Tjente millioner på egen terror

..og sa nei til tre milliarder kroner for å slutte som terrorist.

USAs president Barack Obama kunngjorde søndag at amerikanske spesialstyrker hadde aksjonert og drept Al-Qaidas leder Osama bin Laden.

- Jeg må røpe overfor det amerikanske folk, og for hele verden, at vi har drept massemorderen bin Laden. Denne terroristen er ansvarlig for at tusenvis av uskyldige mennesker har mistet livet verden over, sa Obama i talen.

Les mer: - Vi har drept bin Laden

Osama var imidlertid ikke bare en av verdens mest ettersøkte terrorister - han var sannsynligvis også den rikeste av alle i bransjen.

Enorm arv
Osamas enorme formue stammer fra hans far Mohammad bin Laden. Mohammad ble født i Jemen, men emigrerte til Saudi-Arabia etter andre verdenskrig. Der slo han seg så stort opp i bygg- og anleggsbransjen at han fikk kontrakter til utvikling av noen av landets mest berømte moskeer og palasser.

Med tiden ble han en av landets aller rikeste personer med en formue på flere milliarder dollar, og han knyttet veldig tette bånd med landets kongefamilie.

Da Mohammad døde i 1968 var det ikke få formuen skulle deles på. Mohammad skal minst ha etterlatt seg 54 barn, der Osama er antatt å være den 17. i rekken, og den eneste sønnen med hans tiende kone.

Det har vært anslått at Osamas arv var på 60 millioner dollar. Ifølge Forbes kan arven ha vært på så mye som 300 millioner dollar.

I årene etter farens død jobbet Osama i familieselskapet før han falt i unåde hos kongefamilien. Osama raste mot at Saudi-Arabia under golfkrigen i 1991 godtok stasjonering av amerikanske soldater. Dette medførte at Osama forlot Saudi-Arabia.

I 1993 oppholdt han seg i Sudan. På denne tiden var han aksjonær i begge selskapene til familien, Mohammad Bin Laden Company og Saudi Binladin Group. Mens han oppholdt seg her langet han stadig ut mot den styrende familien i Saudi-Arabia og Osamas familie skal ha fått beskjed om at de måtte foreta seg noe. Dette skal ha medført at Osama solgte sine resterende eierandeler i selskapene til sin halvbror Ghalib. Prisen på aksjene skal ha vært 9,9 millioner dollar - penger som så skal ha blitt satt i en stiftelse.

Den enorme formuen benyttet Osama blant annet til å bygge opp slagkraften til den ytterliggående sunni-muslimske organisasjonen al-Qaida. Hvor han siden angrepet på USA i 2001 har blitt betegnet som organisasjonens fremste leder.

- Tjente på 11. september
Men selv om han brukte penger på å bygge opp terrororganisasjonen kan han også ha tjent store penger på udådene.

Etter angrepet 11. september begynte etterforskere i Europa, Japan og USA å følge unormale bevegelser i aksjekurser kort tid før angrepet inntraff. Blant annet ble det mistenkt at bin Laden hadde satset opptil 200 millioner dollar på at kursene i blant annet forsikringsselskaper og flyselskaper skulle falle, gjennom såkalt shortsalg.

Dette innebærer at man selger et verdipapir, for eksempel en aksje, man ikke eier. Det gjør man hvis man tror kursen vil falle, slik at man senere kan kjøpe til en lavere kurs, og putte gevinsten, minus kostnader, i lommen.

Foretok Osama slike veddemål var han tilnærmet sikret supergevinst. Da flyene traff tvillingtårnene førte det ikke overraskende til kraftige børsstup verden over.

Men det er ikke bare på å satse på egne aksjoner at Osama angivelig skal ha fylt pengebingen.

Blant annet skal han ha tjent store penger ved å videreføre familiekunnskapene sine til lyssky deler av Pakistan. Spesielt i Karachi skal det ha vært muligheter til å tjene mye på bygg- og anleggssektoren. Ifølge Asia Times Online skal et gjennomsnittlig kommersielt byggeprosjekt ha gitt investorene tilbake opptil ti gangeren i løpet av to år. For eksempel skal områder regulert for ukommersiell bruk som parker, moskeer, skoler og sykehus ulovlig ha blitt kjøpt opp for så å bli utviklet til kommersiell bruk.

Avslo milliarder
I mange år har Osama vært FBIs mest ettersøkte person. Til tross for en dusør på svimlende 27 millioner dollar har han alltid sluppet unna. Til sammenligning er den nest største dusøren, av de ti mest ettersøkte, på to millioner dollar for morderen James J. Bulger.

Hvor mye penger Osama bin Laden egentlig opparbeidet seg er det nok få, om noen som vet. Men hans største mål var neppe å få størst mulig bankkonto. For da hadde han nok takket ja til myndighetene i Saudi-Arabias lukrative tilbud på 500 millioner dollar og full immunitet, dersom han returnerte til landet og oppga terroristvirksomheten.

I stedet skal han ha valgt å skryte om avslaget.

Men selv om Osama nå er drept kommer nok ikke pengejakten til å forsvinne. For er det en ting USA neppe ønsker er det at alle midlene til Osama skal benyttes til å forsterke al-Qaida spesielt og terrorvirksomhet generelt.

Kilder: New Yorker, Asia Times, Bloomberg, Forbes, Fortune, CNNMoney, AP, FBI, Wikidpedia og AFP.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus