Gå til sidens hovedinnhold

Tjente plutselig penger

Dette er selskapene som skal ha vært involvert i innsidehandel.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det er ikke bare folkene bak som omfattes av siktelsen i innsidesaken. Det gjelder også to selskaper, og tallene viser at det er et stort byks i inntjeningene mellom 2005 og 2006 som har gjort politiet mistenksomme.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapene er JMT AS og Material Management AS.

Se NA24s Sigvald Sveinbjørnsson kommentere saken på TV 2 Nyhetskanalen nederst i denne saken.

Tjente raskt penger
Det er gjennom disse selskapene påtalemyndigheten mener tre av de siktede har foretatt investeringer i Acta Holding AS. Siktelsen omfatter tiden fra 2004 og frem til i dag. Regnskapet for 2007 er foreløpig ikke klart.

LES OGSÅ: Lekket innsideinfo til familien
LES OGSÅ: Kan bli fengslet i dag

Et av de omstridte selskapene - JMT AS - er eiet av to av de siktede i Acta-saken. Selskapet ble stiftet 19. mars 2005, men startet raskt å tjene penger.

I regnskapet fra 2006 kommer det frem at selskapet satt med børsnoterte aksjer til en verdi på over 20 millioner kroner. Året før var inntektene fra aksjer ikke mer enn drøyt tre millioner kroner.

Fra 2,5 til 43 mill.
Finansinntektene økte til over 43 millioner fra 2,5 millioner kroner året da selskapet ble etablert. Selskapet endte med et overskudd på hele 41 millioner kroner i 2006. I 2005 var overskuddet på 1,6 millioner kroner.

Innsidehandelen skal ha foregått siden 2005.

LES OGSÅ: Dette er den siktede

Kjøpte før oppkjøpsrykter
I tidsrommet fra 2005 til i dag, skal Fred Anton Ingebrigtsen ha brukt sin rolle i Acta til å lekke innsideinformasjon til sine familiemedlemmer og bekjente, som så skal ha investert i Acta-aksjer for 100 millioner kroner.

Ifølge aksjonærutskrifter DN har fått hendene i, investerte JMT 270.000 kroner i Acta før ryktene om et mulig oppkjøp av selskapet begynte å svirre i januar i år. Aksjen spratt opp ti kroner på én dag, for så å falle tilbake.

Material Management
Det Stavanger-baserte investeringsselskapet Material Management AS hadde også gode tider etter 2005. På samme tid som JMT gjorde et byks i sine finansposter, opplevde dette selskapet også det.

Fra 2005 til 2006 økte finansinntektene fra 31.430 kroner til over 30 millioner kroner. Før 2005 var finansinntektene lik null.

Overskuddet i 2006 var på 19,5 millioner kroner, sammenlignet med et underskudd på 479.000 i 2005. Av dette tok eieren ut et utbytte på 5,35 millioner kroner.

Inntekten fra markedsbaserte aksjer økte fra over 23 millioner kroner til 36,5 millioner kroner dette året.

Netto finansinntekter var 19,7 millioner kroner. I likhet med det andre selskapet er finanspostene så og si hele virksomheten.

I 2006 hadde selskapet aksjer og fordringer for over 1,3 millioner kroner i Acta-fondet Boligutleie Holding 1 AS.

- Flå deg levende
Trondheimsmannen som også er siktet i saken, men som ble løslatt fra varetekt mandag kveld, eier også et selskap som tidligere har vært svært omstridt. Dette selskapet - Jo-ha Consult AS - er imidlertid ikke siktet i innsidesaken. Det er Trondheimsmannens kone som i dag eier selskapet. 54-åringen er halvbroren til Fred Ingebrigtsen.

Selskapet ble stiftet allerede i 1989, og har tidligere vært i kritisk søkelys, gjennom selskapet Jo-Ha Consult AS. I dag har selskapet ni ansatte, og holder til i Trondheim.

I 2006 hadde selskapet nærmere 600.000 kroner i overskudd - noen tusen mer enn året før. Selskapet har vært et rent profittprosjekt for Trondheimsmannen og hans kone. De siste ti årene har ikke selskapet gått i underskudd, og ekteparet har håvet inn mellom en halv million og en drøy million hvert år.

Det var finansinntektene som steg kraftig mellom 2005 og 2006, fra om lag 200.000 til 1,5 millioner kroner.

Lån til aksjonær
Selskapet har en del svin på skogen.

Pr 31. desember 2006 hadde selskapet ytet lån til aksjonær, som da utgjorde 183.950 kroner. Dette strider med aksjelovens paragraf 8-7.

I aksjelovens paragraf 8-71 heter det at forvaltningen av selskapets anliggender hører under styret, som skal sørge for en tilfredsstillende organisasjon av selskapets virksomhet.

Det understrekes at forvaltningen av selskapet hører under styret og administrerende direktør og at adm. dir. forestår den daglige ledelse og skal følge de retningslinjer og pålegg som styret har gitt.

Videre heter det at “styret har plikt til å påse at bokføring og formuesforvaltning er gjenstand for betryggende kontroll” og at “administrerende direktør skal sørge for at selskapets bokføring er i samsvar med lov og forskrifter, og at formuesforvaltningen er ordnet på en betryggende måte.”

Betalingsanmerkinger
Selskapet har også en haug med betalingsanmerkinger. Åtte tvugne anmerkninger med en total sum på 473.911 kroner er registrert på selskapet siden 2004.

Den drøyeste anmerkingen er fra Forbrukerombudet fra 2005, på 462.671 kroner. Dette var tvungen pant. Les mer om hvorfor Jo-ha Consult AS måtte betale alt dette under.

Andre anmerkninger er fra Brønnøysundsregistrene på 2000 kroner fra 02.07.04, som delvis er oppgjort, ifølge Lindorff og Proff. Det samme gjelder et inkassoppgjør fra Printer og Fax Rekvisita AS, samt fra Adresseavisen ASA. Et beløp på 4.054 måtte også Telenor Telecom Solutions AS kreve inn fra selskapet i fjor, mens Eniro Norge AS - Kvasir fortsatt har deler av kravet sitt fra i fjor på 4.651 kroner uoppgjort. De har også et annet krav fra i år, som har stauts delvis oppgjort.

I år krever også Eden Springs AS 535 kroner fra selskapet.

Dømt til tvangsgebyr
I 2004 ble selskapet Miljøklubben Green & Clean, som eies av Jo-ha Consult AS dømt til å betale over 400.000 kroner i tvangsgebyr. Årsaken var at «kunder» ble tilsendt vaskemiddel fra selskapet - uten å ha bestilt det. I tillegg måtte det betales for.

LES OGSÅ: - Jeg skal flå deg levende

Takk nei - måtte betale
Kundene hadde først takket nei til vaskemidlet, men det dumpet likevel ned en vareprøve i postkassa. Kort tid etter fikk de nye vaskemidler, som i tillegg kostet penger.

Da kundene nektet å betale, fortsatte Miljøklubben Green & Clean å sende ut purringer. Kundene ble stadig oppringt av firmaet, og en av ofrene har uttalt til NRK:

– Til slutt ble det så ille at jeg begynte å gråte en gang hun ringte meg. Uansett hva jeg sa så nådde det ikke fram.

Forbrukerombudet hadde i to år da forsøkt å få firmaet bak miljøklubben til å drive lovlig. I 2002 fikk selskapet forbud mot å drive negativ reklame. Det ga seg likevel ikke, og i 2004 fikk firmaet idømt en bot på 400.000 kroner.

Selskapet ble satt på agandaen allerde fire år tidligere. Da i en reportasje i forbrukermagasinet «TV 2 hjelper deg».

200 kroner for å være syke
Men det skal ikke bare ha vært vanskelig å være kunde for miljøklubben. Også de ansatte har sitt å si.

I fjor fikk firmaet kritikk for telefonselgernes arbeidskontrakter. Ifølge en artikkel på dagbladet.no ble de ansatte blant annet bøtelagt hvis de ikke kom på jobb. Ifølge arbeidsrettsprofessor Henning Jakhelln inneholdt kontraktene flere punkter som var lovstridige eller på kant med loven.

Blant annet skal de ansatte ha blitt bøtelagt med 200 kroner dersom de ble syke.

Se NA24s Sigvald Sveinbjørnsson kommentere saken på TV 2 Nyhetskanalen:

248952

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg