NA24.no

Foto: Fotograf: TIMOTHY A. CLARY (AFP)

To på rad på Wall Street

Sist oppdatert:
Dow nærmer seg 10.000 igjen.

USA-børsene steg markant tirsdag. S&P 500 endte opp 1,4 prosent til 1.054,7 poeng. Dermed har denne uken begynt med to sterke dager på rad, etter at forrige uke ga bratt nedtur.

Dow Jones-indeksen endte opp 1,4 prosent til 9.730 poeng, og begynner dermed atter å nærme seg den magiske grensen på 10.000 - som første gang ble passert for over ti år siden, våren 1999.

Det siste døgnet har fokus vært på fallende dollar og stigende råvarepriser, spesielt gull.

Gullprisen har steget kraftig det siste døgnet og har tirsdag nådd tidenes høyeste nivå. Kontrakter på gull for desemberlevering har vært handlet over 1040 dollar pr. unse. I løpet av et drøyt døgn har prisen steget fra rundt 1005 dollar.

Samtidig har dollaren falt markant, muligens påvirket av en avisartikkel av den kjente, men også kontroversielle, journalisten Robert Fisk, som dekker Midtøsten for den britiske avisen The Independent. Han skriver at arabiske land sammen med Kina, Russland, Japan og Frankrike i hemmelighet planlegger å bytte ut som dollaren som valuta for oljehandel.

Les mer: Dumper dollar, kjøper gull og Rykter rammer dollaren

Australsk rentehopp
Det vakte også oppmerksomhet at Australia, som det første G20-landet, hever renten. Det tolkes som et tegn på at situasjonen i verdensøkonomien er i ferd med å stabilisere seg. Styringsrenten ble hevet fra 3,0 til 3,25 prosent.

Les mer: Norge neste?

Olje opp
Det amerikanske energibyrået EIA kom tirsdag med en ny rapport som omhandler utsiktene for energimarkedet.

Rapporten viser at EIA venter at den amerikanske lettoljen West Texas Intermediate (WTI) vil ligge rundt 70 dollar per fat denne vinteren. Anslaget gjelder i perioden oktober til mars og vil gradvis øke til rundt 75 dollar per fat innen desember til neste år.

Les mer: Fryser oljeprisen i vinter

Den amerikanske referanseoljen WTI steg 47 cent til 70,88 dollar på råvarebørsen i New York.

I aksjemarkedet steg delindeksen for oljeaksjer 2,3 prosent, delindeksen for oljeservice 2,4 prosent.

Fokus på resultater
Investorene begynner å stålsette seg for starten på rapporteringssesongen for tredje kvartal.

Aluminiumskjempen Alcoa sparker i gang kvartalssesongen i USA onsdag. Selskapet er førstemann av selskapene på Dow Jones-indeksen til å slippe tall.

- Vi er veldig fokuserte på rapporteringssesongen. Markedene gjør det bedre ettersom mange tror på bedre inntjening fra selskapene enn det som er ventet. Råvare- og industriselskaper er muligens stedet å være på kort sikt, sier forvalter Mark Bronzo ved Security Global Investors i New York til Bloomberg News.

Boeing-smell
Flyprodusenten Boeing kom tirsdag med en resultatadvarsel. Selskapet forventer at resultatet i tredje kvartal blir negativt påvirket med cirka 1,0 milliard dollar, eller 90 cents per aksje.

Det er som følge av økte produksjonskostnader og at utfordrende markedsforhold påvirker konsernets 747-8 program, opplyser selskapet.

Les mer: Boeing varsler resultatsmell

Boeing-aksjen endte praktisk talt uendret tirsdag.

Det var ingen viktige makrotall i USA tirsdag.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,37% til 9.731,25

Nasdaq +1,71% til 2.103,57

S&P 500 +1,37% til 1.054,72

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere