To på rad

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Sprengkulde ga nok en opptur på Oslo Børs.

05.01.10 17:59

Oslo Børs klarte å akkurat å holde på oppgangen da årets andre børsdag ble avsluttet tirsdag.

Godt hjulpet av en sterk oljepris steg hovedindeksen 0,16 prosent til 380,75 poeng. På årets første børsdag steg indeksen 2,3 prosent.

Makro på blokken
Wall Street, fikk i likhet med store deler av Asia og Europa, en knallstart på det nye børsåret. Mandag kom det flere viktige makrorapporter som løftet investorenes tiltro på at den økonomiske bedringen kan fortsette inn i det nye året. Tirsdag var makrotallene som kom fra særlig USA noe mer blandet. Antallet avtalte boligsalg viste en overraskende stor nedgang, mens industriordrene i USA vokste betydelig mer enn forventet. Tallene fikk en blandet mottagelse i markedene.

Les mer: Elendig boligsalg i USA og Sterk ordrevekst i USA

Sprengkulde i store deler av Europa og USA har bidratt til at oljeprisen har styrket seg kraftig på nyåret. Lenge bidro en svekket dollar til å forsterke oppturen, men da børsdagen i Oslo nærmet seg slutten viste oljeprisen svakheter etter at dollaren styrket seg. Ved råvarebørsen i London ble nordsjøoljen omsatt for 80,15 dollar per fat. Det er marginalt bedre enn dagen i forveien.

Statoil ble sendt opp 0,20 prosent til 148 kroner. Selskapet opplyser at produksjonen ved Snøhvit gjenopptatt.

Les mer: Snøhvit i gang igjen

Ujevn utvikling
Blant tungvekterne skilte solenergiselskapet REC seg negativt ut. Aksjen falt 2,81 prosent til 43,20 kroner, og har så langt ikke klart å delta i nyttårsoppgangen. Det går spekulasjoner i tyske medier om at det kan gå mot kutt i subsidiene til solenergibransjen.

Yara steg 1,87 prosent til 277,30 kroner, mens Petroleum Geo-Services steg 3,62 prosent til 71,60 kroner.

Dagens børsvinner ble TECO Maritime med en oppgang på 23,33 prosent til 1,48 kroner. Selskapet kunne melde at datterselskapet TECO Coating Services AS har fått en utvidelse av en tidligere vedlikeholdskontrakt for en halvt nedsenkbar offshorerigg. Kontraktsutvidelsen er verdt mellom 0,75 millioner euro og 1,6 millioner euro, og kommer i tillegg til den opprinnelige verdien på rundt 1 million euro.

Les mer: Utvider med Teco Maritime

Hopp for boligbygger
Ferdighusprodusenten BWG Homes kom med sterke omsetningstall for desember. I løpet av årets siste måned lå netto ordreinngang nærmere dobbelt så høy som i samme periode året før, og steg dermed til 150,5 millioner kroner.

Hvis man sammenlignet fjerde kvartal i 2009 med fjerde kvartal i 2008 så var oppgangen på over 200 prosent, og for hele 2009 så steg ordreinngangen med 22,8 prosent til 2.881,6 millioner kroner.

Aksjemarkedet svarte med å sende kursen opp 10,53 prosent til 18,90 kroner.

Les mer: Veksthopp for boligprodusent

Bytter sjefer
Opera steg 2,51 prosent til 20,40 kroner. Gründer og administrerende direktør Jon von Tetzchner gir seg som toppsjef for programvareselskapet, og overlater sjefsstolen til tidligere kommersiell direktør Lars Boilesen. von Tetzchner skal bli strategisk rådgiver for Opera på heltid, og forlater ikke selskapet.

Les mer: Sjefsbytte i Opera

Mandag ble det kjent at en annen IT-topp bytter beite. Endre Rangnes har sagt opp stillingen som konsernsjef i EDB Business Partner og skal bli konsernsjef for inkassoselskapet Lindorff. Rangnes har sittet nærmere syv år som konsernsjef i EDB. Markedet svarte med å sende kursen ned mandag og nedturen fortsatte tirsdag enn dog noe mer dempet. Kursen falt 0,42 prosent til 23,80 kroner.

Aktiv Kapital falt 10,20 prosent til 44,90 kroner. Storaksjonær Haakon Korsgaard har flagget et salg av 900.000 aksjer til 44 kroner i selskapet. Salget er gjort gjennom selskapet Olympia Holding som reduserte eierandelen med 1,91 prosent til 14,76 prosent. Det er meglerhuset RS Platou Markets som sto for handelen, og de har vært aktive med større poster i løpet av dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.